2021.05.14. 17:43:48 11052 293

Felébredtek a sünik! Íme a sünikalauz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavasszal és nyáron a kertünk bolygatása nélkül is gyakran találkozhatunk sünikkel, és a legtöbben örülünk nekik, hiszen jópofa, ártalmatlan jószágok, akik első éveinktől kísérnek minket a meséken keresztül is. Ráadásul kedves megjelenésük kiemeli őket a többi kerti lakó közül. Itt az ideje, hogy megismerjük őket jobban!

Sündisznó a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sündisznó a kertben

Szinte mindenkinek van egy emlékezetes sünös élménye – van, aki a kutyusa elől kapja fel a tüskés kis jószágot, akad, aki az autójával lassít, hogy átengedjen egy egész süncsaládot – de mindenki megjegyzi, mert szívesen látunk vadon élő állatokat testközelből és sünnel viszonylag gyakran találkozhatunk. Ráadásul van saját sztorija.

Méghozzá: a Magyarországon legtöbbször felfedezhető süni az afrikai fehérhasú törpesün, akit ráadásul legalább negyven éve már háziasítva is sokan tartanak. Természetes élőhelye a füves sztyeppe volt, ebből pedig akad bőven Afrikában, Szomáliától Szenegálig bárhol találkozhatunk velük a kontinensen. Azonban életmódjuk remekül passzol a közép-európai viszonyokhoz is. Kövek között, odúkban, vastag avar alatt megbújva töltik a nappalaik nagy részét, éjszaka pedig életre kelnek és esznek, mászkálnak, dorbézolnak. Ezt a ritmust akkor is meg kell hagynunk nekik, ha háznál tartjuk őket, tehát nem valók olyannak, aki nappal szeretne sokat foglalkozni kisállatával, vagy éjjel minden neszre felébred.

Nem egynyári állat

Egy átlagos törpesün 4-10 év közötti élethosszra számíthat – amit persze macskák, kutyák, autóutak sajnos alaposan lerövidíthetnek. Házi körülmények között tehát rendezkedjünk be hosszútávú társra, és a kertben lakó süninek is évről évre biztosítsuk a nyugalmát! Fizikuma igen jellegzetes, hiszen kevés állatot látunk, amely tüskés, gomb orrú, gomb szemű és nagyon cuki. Ha már a tüskék: az újszülött sünin ezek még nem szúrósak, kimondottan puhák, nagyobb korában pedig önvédelmi céllal tudja felborzolni mintegy 7000 tüskéjét. Egy jól fejlett sün nagyjából fél kilót nyom és 15-25 centi hosszú, mellső lábain 5-5 ujjacska, hátsókon pedig 4-4 lábujj található, melyek erős karomban végződnek.

Képességek és készségek

A sünik meglepően gyorsan futnak, legalább 10 különböző hangjelzéssel kommunikálnak társaikkal és jó a szaglásuk, hallásuk. Azonban a látásuk igen gyenge, ám mivel éjszaka a másik két fejlett érzékszervnek köszönhetően jól boldogulnak, a nappalt pedig alvással töltik, nincs is rá különösen szükségük, hogy jól lássanak.

Forrás: sunisziget

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...