2023.03.08. 12:15:00 5451 229

Fájdalmas búcsú: Gyászold meg kiskedvencedet méltó módon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A városias környezetben háziállatot tartók számára kis kedvenceik sokkal inkább családtagoknak számítanak, így elvesztésük is sokkal fájdalmasabb lehet, mint például egy falusi – egérfogásra tartott – cica elvesztése.

Kisállat urnák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kisállat urnák

A háziállat és a gazda kapcsolata inkább az állatra fordított törődés mértékétől függ, nem pedig attól, hogy milyen fajtájú az adott kiskedvenc.

Minden társas kapcsolat egyedi, és teljesen természetes, ha egy-egy házi kedvencünk elvesztésére eltérően reagálunk. Más a helyzet akkor, ha hosszas ápolás után, és más akkor is, ha indokolatlanul gyorsan pusztul el a szeretett állatkánk. A gyász a sajátunk, és jogunk van úgy megélni, ahogy az nekünk könnyebben feldolgozható.

Búcsúzz méltóképpen!

A kutyák és a macskák akár hosszú évtizedeket is mellettünk tölthetnek, ezért elfogadottabb, hogy miattuk kicsit jobban „összetörünk”, de az érzelmesebb személyiséggel rendelkezők a rágcsálókat, de akár az akváriumi halaikat is mélyen meggyászolhatják. Ezt sem szégyellni, sem takargatni nem kell.

Ne figyelj azokra a megjegyzésekre, amelyek látszólag vigasztalásra szolgálnának, mégis úgy érzed, hogy érvényteleníteni szándékoznak a fájdalmadat! A „De hát ez csak egy állat volt!” és a „Majd lesz másik!” pont, hogy nem együttérzésről, hanem valódi empátia hiányáról árulkodnak, így tegyük oda, ahová valók: Ezek a nálunk alacsonyabb érzelmi intelligenciával rendelkező emberek szavai. Keressük olyan emberek társaságát, akik kellőképp támogató közeget tudnak számunkra teremteni.

Akinek könnyebb úgy, a gyász időszakának idejére állítson egy kis oltárt a megemlékezéshez, később akár a kisállat urna is a gyertyák és a kiskedvencet ábrázoló fénykép mellé kerülhet.

Praktikus teendők, ha megtörtént a baj

Amikor a háziállat otthonunkban pusztul el, akkor is célszerű szólni az elmúlás tényéről az állatorvosunknak, ha az állat nem állt orvosi kezelés alatt. Az elhullott állatok testét hivatalosan csak akkor temethetjük el a saját kertünkben, ha az állat testtömege nem éri el a 100 kg-ot, és az érintett területen a talajvíz maximum a talajszint alá 1,5 méterig jön fel. Az állatorvosi rendelőkben elpusztult állatok esetében gyakran ajánlja fel a rendelő, hogy intézi a kisállathamvasztást, de ilyen szolgáltatást közvetlenül mi is igénybe vehetünk.

Miután kisírtuk magunkat, és elfogadtuk a megváltoztathatatlant, gondoljuk át, mihez kezdünk az elpusztult kedvencünk dolgaival. A megmaradt és megbontott tápokat nem érdemes tartogatni, adományozzuk el! A többi felszerelés sorsáról pedig csak akkor döntsünk, amennyiben tiszta fejjel végig tudjuk gondolni, szeretnénk-e a közeljövőben újabb (hasonló fajtájú) háziállatot tartani.
Amennyiben a válasz egyelőre minden hezitálást kizáróan nemleges, elajándékozhatjuk vagy el is adhatjuk a szükségtelenné vált kiegészítőket.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.