2020.12.04. 15:00:29 10205 232

Fagykár elleni gyümölcsfa védelem - még most is jókor!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mikor kell védenünk gyümölcsfáinkat a fagy ellen? Hogyan tehetjük ezt meg? Fontos kérdések ezek, különösen frissen ültetett csemeték esetén. Vigyázzunk rájuk télen, ha nem akarjuk jövőre újrakezdeni a telepítésüket!

Cseresznyefa rügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznyefa rügy

Beköszöntött a hideg, amit az itthon honos gyümölcsfák évről évre általában remekül viselnek, tápanyagfelvételük szünetel, légzésük alaposan lecsökken, vegetálnak a következő rügyfakadásig. Miért kell akkor mégis szem előtt tartanunk a fagykár lehetőségét?

Fagykár ellen

A veszélynek azok a példányok inkább kitettek, amelyek vesszői nem értek be időben. Oka lehet akár valamiféle fertőzés, például gomba okozta korai lombhullás, de állhat a hátterében erős őszi öntözés vagy túlzott trágyázás is. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy óvjuk a fáinkat a fagykártól. A csemetékről pedig akkor is érdemes gondoskodnunk, ha teljesen egészségesek!

Főként 1-2 éves csemetéknél fontos, hogy a legérzékenyebb rész, a gyökérnyak elbújhasson a hideg elől. Ehhez szükséges a törzs felkupacolása, minek hatására a földréteg, mint egy puha sál tartja majd meg a szükséges hőt, csökkentve a hirtelen lehűlés okozta károkat.

A késő őszi permetezés is elengedhetetlen, ha ezt még nem tettük meg, igyekezzünk amíg még nincs sok csapadék és legalább nappal nem fagyos az idő. De most már inkább a meszelés ideje áll előttünk. A felmeszelt törzsek visszaverik a napsütéses téli napok melegítő sugarait, így védve meg őket attól, hogy a felmelegedéssel és az azt követő lehűléssel járó kitágulás és összehúzódás a sejtfalak roncsolódását okozza.

Ez a típusú sérülés eleinte egészen aprócska, szinte észrevehetetlen repedésekként jelentkezik, ám a gyenge sebhegesztő szövetek általában a következő évek során is ismét károsodnak és így a seb egyre nagyobbá válik. A felszínre kerülő szövetekben pedig gombák, bogarak telepednek meg és tönkre teszik a törzset. A bemeszelést permetezőgéppel érdemes végeznünk, ekkor lehetünk csak biztosak abban, hogy vékony rétegben vittük fel az anyagot, mégis mindenhová jól eloszlattuk. Ha vastag a mészréteg, alatta megbújhatnak a kártevők és az ő áttelelésüket is elősegítjük, tavasszal vígan gyötörhetik majd a gyümölcsfáinkat.

Más veszély is leselkedik!

Télen a nyuszik, őzikék táplálék után kutatnak. Védjük dróthálóval, napraforgószárral vagy más fizikai akadállyal a törzset, nehogy belekóstoljanak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hozd ki belőle a maximumot! – Így lesz a mosógéped a legtutibb folteltávolító!

A mosógép folteltávolító hatása sok háztartásban alapvető elvárás, hiszen senki sem szeretne makacs foltokkal küzdeni a ruhákon. A modern mosógépek és a hozzájuk tervezett speciális mosószerek kombinációja hatékonyan veszi fel a harcot a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, legyen szó étel-, ital-, vagy sárfoltokról.

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Mit tanulhatunk a műanyagmentes július alatt és hogyan fogjunk hozzá?

A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.