2014.07.14. 19:32:03 5170 15

Eutanázia: vita a brit parlamentben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eutanázia kérdésköre sokkal többrétűbb, mint gondolnánk. Európában mindössze négy országban engedélyezik hivatalosan, Anglia lehet az ötödik. Ezen a héten vitatják meg a Lordok házában azt a tervezetet, amelynek alapján akár törvény is lehet a halálos betegek életének orvosi segítséggel történő rövidítése.

Eutanázia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Eutanázia

A törvényjavaslat értelmében szigorú szabályok mellett a végstádiumú betegséggel küzdő és szellemileg beszámítható felnőttek halálos adag gyógyszert kérhetnének az orvosoktól. Azt a haldokló beteg döntené el, hogy mikor és hogyan veszi be a szert. A törvény tehát túllépne a passzív eutanázián, amikor a kezelés el nem kezdése vagy befejezése rövidíti meg a beteg életét. A javaslat értelmében az orvos nemcsak felírhatná a gyógyszert, hanem annak bevételéhez is segítséget nyújthatna. Mindaddig a beteg mellett kellene maradnia, amíg az be nem veszi a gyógyszert és el nem huny, vagy meg nem gondolja magát, mert természetesen erre is lehetőség van.

A törvénytervezet körül kibontakozott vitában a hétvégén megszólalt a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, valamint mind a korábbi, mind a jelenlegi Canterbury érsek is. A volt dél-afrikai érsek, az apartheid elleni küzdelem egyik legnagyobb hatású alakja arról írt, tiszteli az élet szentségét, de nem mindenáron. Tutu szégyenletesnek nevezte barátja, a haldokló Nelson Mandela utolsó kezeléseit is, Dél-Afrika első fekete elnökét az utolsó időben ugyanis egy sor fájdalmas kórházi kezeléssel tartották életben. Lord Carey, korábbi Canterbury érsek szintén a törvényjavaslat mellett érvelt, és arra is emlékeztetett, hogy jelenleg is létezik az eutanáziának az a formája, amikor a haldokló beteg olyan mennyiségű opiátot kap, ami nemcsak a fájdalmát csillapítja, de az életét is megrövidíti.

A jelenlegi Canterbury érsek, Justin Welby viszont éppen fordítva gondolja: elhibázottnak és veszélyesnek tartja a javaslatot, amely szerinte Damoklész kardjaként lebeg majd minden halálos betegséggel küzdő ember feje felett. A tervezet kritikusai ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a készülő szabály elindíthat olyan folyamatokat is, amelyeket senki sem szeretne. A szövegben az áll, hogy az kaphatja meg az “orvosságot”, akinek végstádiumba jutott betegsége van és aki emiatt várhatóan hat hónapon belül meghal. Ez pedig nagyon sok, túl sok emberre vonatkozik mondják azok, akik aggódnak a lehetséges visszaélések miatt.

Skóciában is volt két évvel ezelőtt egy hasonló törvénytervezet, de azt nem sikerült megszavaztatni. 2011-ben pedig a francia jogi kezdeményezés bukott el. Az eutanázia és az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság négy kivétellel valamennyi európai államban tiltott. A négy kivétel Belgium, Hollandia, Svájc és Luxemburg.

A szabályozás eltérő a tekintetben, hogy ki kérhet orvosi segítséget és hogy pontosan mihez. Különbségek vannak a tekintetben hogy csak felnőtteknek vagy gyerekeknek is joguk van-e az eutanázia bármely formájához, hogy végstádiumban kell-e lennie a betegnek, illetve hogy – ahogy Angliában is tervezik – halálos adag gyógyszer beszerzéséhez kap-e segítséget, vagy a szert orvos adja-e be neki.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...