2015.03.14. 08:00:00 6924 206

Erdei fafajokat mentenek meg világkatasztrófa esetére
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag-világbankba, amelyet hét évvel ezelőtt hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.

Fenyőerdő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőerdő

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) és közönséges lucfenyő (Picea abies) magokat finnországi és norvégiai természetes erdőkből gyűjtötték be. Azért esett ezekre a fajokra a választás, mert gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fontos szerepet töltenek be - adta hírül a BBC News.

A norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működtető Globális Terménydiverzitási Szövetség (GCDT) munkatársa, Brian Lainoff szerint számos oka volt, hogy erdei fák magjait is beköltöztették a vetőmagbunkerbe.

„A világszerte előforduló erdei fafajok genetikai diverzitását számos tényező befolyásolja, amelyek közül a klímaváltozásnak és az erdőgazdálkodásnak van a legnagyobb hatása a legfőbb fajokra" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a populációk feltöredezése, az erdei legelők, a kártevők és a betegségek is a befolyásoló tényezők közé tartoznak.

Lainoff szerint a finnországi és a norvégiai mintákat követően más nemzetektől is érkeznek famagok a sarkköri tárolóba. A vetőmagszéf új szerzeményei közt szójabab-, árpa-, lencse-, cirok- és búzaminták is sorakoznak az amerikai mezőgazdasági minisztérium, valamint mintegy 2500 rizsminta az AfricaRice nevű afrikai mezőgazdasági kutatóintézet jóvoltából. Ugyancsak a héten érkeznek minták a vetőmagbunkerbe 14 vadparadicsom fajtól, amelyek közül öt a Galápagos-szigetekről származik.

A kutatók reményei szerint az újonnan érkezett fenyőmagminták révén nyomon tudják majd követni a természetes erdőkben végbemenő hosszú távú genetikai változásokat.

A norvég kormány 2008-ban hozta létre a tárolót a Spitzbergákon, a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. A tárolót egy hegy belsejében alakították ki, hogy ellenálljon mindenfajta természeti vagy ember okozta katasztrófának.

A 10 millió dollárból megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát.

Működtetői szerint a magbank állandó védelmet biztosít a világ vetőmaggyűjteményeiből érkezett mintáknak. A GCDT szerint az állandóan fagyott talaj és a vastag sziklafal biztosítja, hogy a magminták még áramszünet esetén is fagyott állapotban maradnak. "A vetőmagszéfre a világ élelmiszerellátásnak végső biztosítékaként tekinthetünk" - hangsúlyozta a szervezet.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...