2021.03.05. 17:55:39 10215 255

Eljött a bogyósgyümölcsök metszésének ideje
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyümölcstermő cserjék sokunk kedvencei és bizony gyümölcsfáink mellett ők is épp úgy igénylik a gondoskodást, például a tavaszi metszést. Ha bőséges termést szüretelnénk nyáron ribiszkéből, málnából, szederből, egresbokrokról, akkor elő a metszőollót!

Málnabokor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnabokor

Szépen termő gyümölcsbokraink megérdemlik a törődést, kevésbé lelkes termőinknek pedig nagy szüksége van rá. Így hát kapjuk elő a lelkesedésünk, ha már a jó idő beköszöntött és irány a kert!

Az egres, köszméte, brüszke, büszke, piszke, püszke, pöszméte metszése

Az egresbokrok 2-3 éves ágaikon teremnek, ezért az ennél idősebbek érdemes kimetszenünk tőből. De nem csak a túlöreg gallyaktól kell megszabadulnunk! Vágjuk le a túl gyengének ígérkező hajtásokat is, hiszen ezek csak az energiát és a tápanyagot veszik el az életerős ágaktól. Ha azt tapasztaljuk, hogy köszméte bokrocskánk ellaposodik, elterül, akkor az időse ágak metszése kimaradhatott, orvosoljuk a problémát. Törzses egres koronáját évente ritkítsuk, vágjuk vissza a letermett ágakat, így elegendő fény és levegő jut a fejlődéshez. Azonban igyekezzünk nem túl nagy sebeket okozni, mert ezek sajnos nehezen gyógyulnak és addig jobban kitettek a kórokozóknak és fertőzötteknek egyaránt.

Ribiszke, ribizlibokrok

Ha hagyjuk őket burjánzani könnyen túlsűrűsödnek hajtásai, ami a gyümölcs méretének és minőségének csökkenéséhez vezet. Ráadásul a levegőtlen, sűrű ágasbogas bokrokat a kártevők is könnyebben fertőzik. Koratavaszi metszésünk során minden évben távolítsuk el a sötét színű, sok elágazással nőtt öreg ágakat, és az egymást keresztező hajtásokat is. Így a fiatal ribiszkevesszők teljes erőből növekedhetnek, szép nagy és ízletes szemeket nevelve.

Szederbokor ritkítása

Legszebb gyümölcseit egy éves, erőteljes, fejlett vesszőkön hozza, ezért a gyengébbeket tőből csippentsük le metszőollóval. Tövenként 4-5 hajtásnál ne is hagyjunk többet, ősszel pedig, a szüretet követően vágjuk vissza ezeket is. Így a friss sarjak határozottabb növekedéssel, intenzívebb beéréssel állnak a jövő évnek.

Málnabokrok kezelése

A szederhez hasonlóan, egyéves vesszőin hozza gyümölcseit, de hagyhatunk a legerősebbek közül 5-8 szálat is. Itt az idősebb ágacskák maguktól elszáradnak, kézzel letörhetők, kiemelhetők, a gyengébbeket pedig csippentsük le, minél kisebb sérülést okozva az ollóval. Ám a többivel ellentétben a málnametszést hagyjuk őszre, hogy elkerüljük a gombás betegségek megjelenését.

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...