2020.10.23. 17:23:11 7233 176

Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel. A Főpolgármesteri Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint.

Fűtés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűtés

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak. Nyolc helyen a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

Kiemelték: kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.

Az NNK mindenkitől azt kéri: ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható - a meteorológiai körülményeket túl - figyelik a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelést, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további 74 településén.

Tudatták: nincs szmoghelyzetet, de a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy tájékoztatást ad, ha a levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje - az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján - jellemzően meghaladja az Egészségügyi Világszervezet egynapi határértékre tett ajánlását.

A 2,5 mikrométernél kisebb, úgynevezett "kisméretű szálló por" hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami további kihívást jelent a jelenlegi járványügyi helyzetben - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...