2014.10.19. 19:00:37 6728 45

Életet menthet, mégis halogatják a nők: fontos szűrések
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Nincs időm!”, „Nincs pénzem!”, „Nem tudtam, hogy van ilyen lehetőség!”, és persze a „Jaj, elfelejtettem!”- csak a leggyakoribb kifogások, hogy miért is nem járunk el szűrővizsgálatokra. Ha szerencsénk van, soha nem hagyja el a szánkat a következő mondat: „Bárcsak előbb léptem volna”. Pedig sokszor napokon, heteken múlik, meddig és hogyan élvezhetjük még az élet nyújtotta örömöket.

Mammografia | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mammografia | Fotó: 123rf.com

A közelmúltban két fontos esemény is rávilágított a téma fontosságára. Október 18-án délután Budapesten gyűltek össze azok, akik a téma iránt érdeklődnek, vagy valamiért érdekeltek benne, esetleg „csak” azért, hogy együtt „pezsegve”, táncolva hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. E harc szerves része lehet a stressz elleni, illetve az egészséges életmód melletti kampányolás, a rendszeres ön- és szűrővizsgálatok elvégzésének, illetve elvégeztetésének (sosem elegendő mértékű) hangsúlyozása. A dolog lényegességét kiemelve e jeles alkalomra, este 18 óra és éjfél között még a parlament kupolája is rózsaszínben pompázott.

Egy másik egészségügyi programsorozat keretében a közeljövőben Magyarország nagyjából 1000 kistelepülésén lesz elérhető a méhnyakrák szűrés. A szűrés elérhetővé tételének oka, hogy hazánk a statisztikák szerint az Európai Unió egyik legrosszabb helyzetében lévő tagállama, ami ezt a betegséget illeti. A méhnyakrák következtében bekövetkező halálozások száma évek óta nem változik, közel 400 nőt veszítünk el 365 nap leforgása alatt.

A 2013. július 1-én elindított projekt keretein belül a szűrést az erre ki- illetve átképzett védőnők segítségével végzik. A program főként az olyan, 5000 fő alatti települések lakóit érinti, akiknek eddig nagyobb távolságot kellett megtenniük a vizsgálat eléréséért. Természetesen, a projekt keretein belül a megfelelő vizsgáló eszközök is biztosítottak.

Néhány fontos szűrővizsgálat nőknek

Méhnyakrák

A fent már említett méhnyakrákszűrés talán az egyik legfontosabb szűrővizsgálat, amellyel kapcsolatban az első kenetet 21 éves korig érdemes levetetni, majd utána 1, de legalább 2 évente érdemes megismételtetni.

Mellrák, mammográfia

Ahogy már írtuk, a mell rendszeres önvizsgálatának havi rendszerességűnek kellene lenni otthon (a legjobb a menstruációt követően, amikor kevésbé érzékeny, illetve kevésbé mirigyes az emlő). 40 éves korig célszerű ezt elvégezni, illetve a nőgyógyászt is megkérheted rá.

A negyedik X felett már ajánlott mammográfiai vizsgálaton is részt venni, erre azonban csak 45-65 éves kor között „kötelezik” a hölgyeket - ekkortól, 2 évente kapnak meghívót a mammográfiára.

Azon hölgyeknek, akik valamilyen okból veszélyeztettebbek (pl. a családban fordult már elő mell- vagy petefészekrák), 30 éves kortól javasolt az emlő ultrahangos-, vagy mammográfiai vizsgálata.

Csontritkulás

Az idősebb korosztály, közülük is a menopauzán átesett hölgyeket érintheti. Az utóbbi oka a klimax alatti hormonváltozásban, illetve a nők gyengébb, könnyebb csontozatában keresendő. Szintén olyan betegség, amit megelőzni könnyebb, mint gyógyítani. A megfelelő kalciumbevitelre, rendszeres mozgásra persze egész életünk folyamán érdemes odafigyelni, habár tény, hogy 35 év felett már több csontunk épül le.

A fent írt indokok miatt a nőknek 1-2 évente érdemes részt venniük csontsűrűség vizsgálaton. Ennek térítéses formája országszerte több helyen elérhető, a TB által támogatottra beutaló szükséges.

Vérnyomásmérés, labor, EKG

Ha korábban is részt veszünk ezeken, az sem árt, de szintén a menopauzán túl esett hölgyeknek érdemes felkeresni a háziorvosukat a fent írt vizsgálatok elvégeztetése miatt. Ennek oka, hogy a változókorig az ösztrogén valamennyire védi a hölgyeket az erek elzáródásától, szűkülésétől, így a szívinfarktus vagy a stroke előfordulásától. Utána azonban ebben utolérhetik a férfiakat.

Vérvétel-nőgyógyászati okokból

A fogamzásgátlót szedő hölgyek esetében érdemes évente laborvizsgálatra szóló beutalót kérniük a háziorvostól. Így fény derülhet arra, ha a májfunkciós paraméterek időközben változást mutatnak.

Forrás: Ritmus magazin, 2014. július, II. évfolyam, 7.szám nyomán

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...