2016.01.20. 19:45:34 14183 293

Egyszerű zabpelyhes zsemle házilag – recept!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Házi készítésű zsemlével öröm még a korai reggeli is, főleg, ha az a zsemle olyan hamar elkészül, mint ez a zabpelyhes változat, amihez egyszerűen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Egy kis kelesztés, majd 25 perc alatt meg is sül a finomság. Utána ízlésünknek megfelelő feltéttel tálalhatjuk is! Jó étvágyat!

Zabpelyhes zsemle - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zabpelyhes zsemle

Egyszerű zabpelyhes zsemle házilag

Hozzávalók kb. 12 db zsemléhez:

  • 35 dkg liszt (BL-55)
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 tk cukor
  • 2-3 tk só
  • 1 cs szárított élesztő
  • 3,5-4 dl víz (langyos)
  • 1 ek olaj
  • szóráshoz pl. mák, napraforgómag, szezámmag.......

A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval, és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olajat, és a víz 2/3 részét. 

Ezután egy fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk.(A maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!)

Ezután egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg egy-másfél óra alatt a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal....

Ezután spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket, és a sütőpapírt is mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (Légkeverésnél 160 fokon, 25 perc.)

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.