2017.04.12. 14:00:02 11116 262

Egy gázolásról - ne te legyél a következő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos újabb videó terjedése indult meg - egy budapesti autós kamerája rögzítette, ahogy az úttesten átkelés közben elgázolnak egy kerékpárost. A felelősség megállapítása nem a mi dolgunk, de a film nagyon jó tanulság arra, hogyan érj haza biztonsággal.

A kép illusztráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A kép illusztráció

Zebrán átkelés közben

A bringás át akart tekerni a zebrán, az autós pedig még szerette volna elérni a kanyarodó zöldet. Valószínűleg egyikük sem tilos jelzésen haladt át, mégis mindketten hibásak. Felkavaró videó!

A KRESZ világosan leírja, a zebrán csak a gyalogosnak van elsőbbsége. Különböző források másként vélekednek, sokak szerint a zebrán csak tolva lehet átkelni kerékpárral, többen megengedőek. Az viszont biztos, hogy elsőbbséget adni nem fognak, főleg, mert az autósok nem számítanak egy 20 km/h sebességgel eléjük érkező “akadályra”.

Az autós felelőssége legalább ennyi, hiszen a bringás viszonylag jól belátható helyről érkezik, ráadásul az autósnak elvileg éppen arra kellene néznie. Zebrát fokozott óvatossággal közelítünk meg, ez is szintén része a KRESZ előírásainak.

Majd a rendőrség eldönti, a két fél közül ki a hibás, az viszont biztos, hogy mindketten nagyon pórul jártak.

Mit tegyél, hogy ne kerülhess hasonló helyzetbe?

Autósként roppant egyszerű a dolog: 1.Nézz arra, amerre mész, forgasd a fejed, ne maradjon holttér! Sőt, nézz kétszer! 2.Ne telefont vagy rádiót piszkálj, hanem a vezetéssel foglalkozz! 3.Ha kereszteződéshez, érsz, inkább a fékre lépj, mintsem a gázra!

Persze tudom, hogy nem ennyire egyszerű a vezetés, de már ezekkel kivéded a balesetek nagy részét.

Bringásként már sokkal több tanácsot tudok adni, révén mert nagyjából minden járművet használok, kerékpárt, motort, autót, így azért ismerem a tipikus konfliktushelyzeteket, minden oldalról.

Láthatatlan vagy

Ez az első és legfontosabb tanács. Mindig úgy közlekedj, hogy arra számolj, nem vettek észre az autóból. Nem csak azért mert figyelmetlen az autós, de egy A-oszlop lazán kitakarhat. Vagy egy visszapillantóról lógó bármi.

Te sérülsz

Nos, ezt nem kell nagyon magyarázni. Ha baleset van, mindig az kerül ki vesztesen, akit kevesebb fém vesz körül.

Átkeléskor

Zebrán nincs elsőbbséged kerékpárral, csak gyalog. Éppen ezért forgalmas úton szállj le, és told a bringát. Egyébként én sokszor kifejezetten faltörő kosként használom a biciklit, magam előtt tolva azt.

Viszont ha kevésbé forgalmas az út, nézz szét alaposan, és tekerj át. Sokkal hamarabb átérsz, mint ha leszállsz, és tolod. Igazából csak életszerűen közlekedni kell, ésszel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...