2017.06.03. 17:11:32 17117 428

Egres vagy piszke - ültessünk újra a kertünkbe!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki nyugodjon meg, mindkettő elnevezés lehetséges. Esetleg hallhatjuk még a pöszméte vagy köszméte hívószót is ezzel a növénnyel kapcsolatban, de semmi esetre se jöjjünk zavarba, mindahány elnevezés mögött ezt a jellegzetes zöldes, esetenként piros bogyós, édeskés-savanyú ízű finom gyümölcsöt találjuk. Így termeszthetjük a saját kertünkben!

Egres - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egres

Gyümölcse magas C-vitamin tartalmú, de ha élettani hatásait nem is tartjuk szem előtt, érdemes helyet szorítani neki kertünkben, mert igen finom gyümölcs.

Hova ültessük?

Viszonylag igénytelen növény, egyedül az állandó árnyékot nem kedveli, de ezen kívül akár más bokrok, gyümölcsfák közé is ültethető. Jó vízellátású, laza, tápanyagban gazdag talajban meghálálja a gondoskodást, tehát lehetőség szerint ilyet válasszunk számára. Nagy nyári melegekben természetesen érdemes és hasznos odafigyelni arra, hogy ne száradjon ki a talaj körülötte. Locsoljuk rendszeresen, a reggeli és ha szükséges az esti órákban is.

Hogyan ültessük az egrest?

Ha már megtehetjük, akkor leginkább törzses csemetéket érdemes ültetni, de természetesen választhatunk kisebb bokrot is. Mondjuk az tény, hogy a magasabb egres fácskát könnyebb gondozni, locsolni és amúgy összességében egyszerűbb vele az élet.

Mikor ültessük?

Az ideális ültetési időszaka az ősz. Ha a szükséges méretű gödröt megástuk a bokornak, a gödör aljára szórjunk trágyát, fedjük földdel – a gyökerek ideális esetben nem érintkeznek a trágyával közvetlenül – állítsuk bele a fácskánkat, kezdjük el a gödröt talajjal feltölteni, locsoljuk közben, majd a maradék földet teljesen töltsük vissza. A tövet öntözzük meg újra az ültetést követően.

Metszeni vagy nem metszeni?

Természetesen metszeni. Méghozzá tavasszal, mint oly sok sorstársát. Az ágakat 3-4 rügyre metsszük vissza. Általában az a tapasztalat, hogy a két-hároméves gallyak hozzák a legtöbb gyümölcsöt. Ezért érdemes arra odafigyelni, hogy az ennél idősebb ágak röviden legyenek.

Egres smoothie egy személyre

Vegyünk egy jó nagy marék friss, mosott egrest. Dobáljuk a turmixgépbe, küldjünk utána némi mondjuk fél deci vizet, pár jégkockát – az édesszájúak tuningolhatják mézzel – és máris mehet a rock’n roll. Turmixoljuk, amíg csak pépes állaga nem lesz, majd töltsük ki pohárba, közelítsük meg a pihenősarkunkat, csüccsenjünk le, és élvezzük az élet apró örömeit.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.