2017.06.03. 17:11:32 15603 425

Egres vagy piszke - ültessünk újra a kertünkbe!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki nyugodjon meg, mindkettő elnevezés lehetséges. Esetleg hallhatjuk még a pöszméte vagy köszméte hívószót is ezzel a növénnyel kapcsolatban, de semmi esetre se jöjjünk zavarba, mindahány elnevezés mögött ezt a jellegzetes zöldes, esetenként piros bogyós, édeskés-savanyú ízű finom gyümölcsöt találjuk. Így termeszthetjük a saját kertünkben!

Egres - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egres

Gyümölcse magas C-vitamin tartalmú, de ha élettani hatásait nem is tartjuk szem előtt, érdemes helyet szorítani neki kertünkben, mert igen finom gyümölcs.

Hova ültessük?

Viszonylag igénytelen növény, egyedül az állandó árnyékot nem kedveli, de ezen kívül akár más bokrok, gyümölcsfák közé is ültethető. Jó vízellátású, laza, tápanyagban gazdag talajban meghálálja a gondoskodást, tehát lehetőség szerint ilyet válasszunk számára. Nagy nyári melegekben természetesen érdemes és hasznos odafigyelni arra, hogy ne száradjon ki a talaj körülötte. Locsoljuk rendszeresen, a reggeli és ha szükséges az esti órákban is.

Hogyan ültessük az egrest?

Ha már megtehetjük, akkor leginkább törzses csemetéket érdemes ültetni, de természetesen választhatunk kisebb bokrot is. Mondjuk az tény, hogy a magasabb egres fácskát könnyebb gondozni, locsolni és amúgy összességében egyszerűbb vele az élet.

Mikor ültessük?

Az ideális ültetési időszaka az ősz. Ha a szükséges méretű gödröt megástuk a bokornak, a gödör aljára szórjunk trágyát, fedjük földdel – a gyökerek ideális esetben nem érintkeznek a trágyával közvetlenül – állítsuk bele a fácskánkat, kezdjük el a gödröt talajjal feltölteni, locsoljuk közben, majd a maradék földet teljesen töltsük vissza. A tövet öntözzük meg újra az ültetést követően.

Metszeni vagy nem metszeni?

Természetesen metszeni. Méghozzá tavasszal, mint oly sok sorstársát. Az ágakat 3-4 rügyre metsszük vissza. Általában az a tapasztalat, hogy a két-hároméves gallyak hozzák a legtöbb gyümölcsöt. Ezért érdemes arra odafigyelni, hogy az ennél idősebb ágak röviden legyenek.

Egres smoothie egy személyre

Vegyünk egy jó nagy marék friss, mosott egrest. Dobáljuk a turmixgépbe, küldjünk utána némi mondjuk fél deci vizet, pár jégkockát – az édesszájúak tuningolhatják mézzel – és máris mehet a rock’n roll. Turmixoljuk, amíg csak pépes állaga nem lesz, majd töltsük ki pohárba, közelítsük meg a pihenősarkunkat, csüccsenjünk le, és élvezzük az élet apró örömeit.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így lesz a régi üvegvázából a nyári dekor éke!

Habár a nyári virágok színei kevésbé színpompásak mint tavaszi társaik szirmai, nincs is szebb egy réti virágokból kötött bokrétánál. A rusztikus csokrok hozzájuk illő vázában mutatnak a legjobban, de szintén egy kidekorált befőttesüvegben mutatósak, ha az a milliőhöz passzol. Most megunt, régi üvegvázáinkat is leporolhatjuk a nyári dekorációnk felfrissítéséhez.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.