2022.11.16. 12:05:00 6837 265

Doboz? Ház! - Avagy ez a magyarázat a macskák kartonimádatára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb macska minimum hozzádörgölődzik a kartondobozokhoz, de ha annak teteje nyitva is van, majdnem mindegyik példány bele is mászik. Habár kissé furán nézhetünk, amikor pihe-puha macskaágy helyett inkább ezt választják, ez teljesen természetes viselkedés tőlük. a baj ott kezdődik, amikor az állat eszi is a kartont!

Macska a dobozban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska a dobozban

A furcsa cicaságok sora végeláthatatlan, mivel a kis nyávogó jószágok nagyon egyedi teremtmények, azonban a kis titkaik némelyikére idővel fény derül. A macskák sok mindent azért tesznek, mert érzékszerveik kimondottan érzékenyek, ők maguk pedig a legkíváncsibb állatfajok közé tartoznak.

Miért szeretik a macskák ennyire a kartondobozokat?

1. Szagmintát tartalmaznak

A kartondobozokat szállításhoz és tároláshoz használjuk, így nem csoda, hogy a kényes orrú cicák mindent képesek kiszagolni, ami a közelmúltban illatnyomot hagyhatott rajtuk vagy bennük.

2. Jó búvóhelyek

A macskákról köztudott, hogy természetes környezetben inkább éjszaka portyáznak, ami miatt nappal inkább aludni szeretnek – leginkább a rájuk veszélyt jelentő élőlényektől védett – szűk vagy magas fekvésű - helyen. A kartondoboz egyszerre jelent biztonságos pihenőhelyet és jó leshelyet a macskák számára. Amikor a macska környezete megfelelő számú és minőségű búvóhelyet kínál, az állat sokkal nyugodtabban viselkedik.

3. Védenek a huzattól

A macskák inkább a melegebb időjárást és a napsütést kedvelik, így nem csoda, ha hűvösebb vagy szelesebb időben inkább védett helyre húzódnak. A tökéletes testhőmérséklet fenntartásában a kartondobozba mászás is a segítségükre lehet.

Mit jelez az, amikor a macska kartont rág?

Nem véletlenül jelentek meg az állatfelszerelést forgalmazó üzletekben a kartonból készült kaparók, hiszen ez az anyag elég puha és mégis viszonylag tartós ahhoz, hogy a cicák megkaparják.
Amikor a macska elkezdi rágni a számára elérhető kartondobozok szélét, az több mindent is jelezhet a gazdik felé.

A karton (és más furcsa tárgy) rágcsálásának lehetséges okai:
- szájüregi- vagy fogprobléma,
- figyelemfelkeltés vagy unaloműzés,
- stresszlevezetés.

Ha az állat szájába nézve nem látunk elváltozást, akkor se seperjük szőnyeg alá a problémát, hiszen a stresszes környezet sok gondot okozhat a macska egészségi állapotában, és az együttélés minőségét is képes hátrányosan érinteni.
Az egyszerűen csak unatkozó cica esete orvosolható a legkönnyebben; ilyenkor csupán csak egy kis időt kell szakítanunk arra, hogy kedvencünknek kellő elfoglaltságot teremtsünk egy kimerítő közös játék keretein belül.

Akkor viszont, amikor a macskánk el is fogyasztja a kartonpapírt, jobb az ilyen tárgyakat eltávolítani a környezetéből, hiszen ez a fajta étkezési zavar komoly egészségügyi következményekkel is járhat!

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...