2022.11.16. 12:05:00 6871 265

Doboz? Ház! - Avagy ez a magyarázat a macskák kartonimádatára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb macska minimum hozzádörgölődzik a kartondobozokhoz, de ha annak teteje nyitva is van, majdnem mindegyik példány bele is mászik. Habár kissé furán nézhetünk, amikor pihe-puha macskaágy helyett inkább ezt választják, ez teljesen természetes viselkedés tőlük. a baj ott kezdődik, amikor az állat eszi is a kartont!

Macska a dobozban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska a dobozban

A furcsa cicaságok sora végeláthatatlan, mivel a kis nyávogó jószágok nagyon egyedi teremtmények, azonban a kis titkaik némelyikére idővel fény derül. A macskák sok mindent azért tesznek, mert érzékszerveik kimondottan érzékenyek, ők maguk pedig a legkíváncsibb állatfajok közé tartoznak.

Miért szeretik a macskák ennyire a kartondobozokat?

1. Szagmintát tartalmaznak

A kartondobozokat szállításhoz és tároláshoz használjuk, így nem csoda, hogy a kényes orrú cicák mindent képesek kiszagolni, ami a közelmúltban illatnyomot hagyhatott rajtuk vagy bennük.

2. Jó búvóhelyek

A macskákról köztudott, hogy természetes környezetben inkább éjszaka portyáznak, ami miatt nappal inkább aludni szeretnek – leginkább a rájuk veszélyt jelentő élőlényektől védett – szűk vagy magas fekvésű - helyen. A kartondoboz egyszerre jelent biztonságos pihenőhelyet és jó leshelyet a macskák számára. Amikor a macska környezete megfelelő számú és minőségű búvóhelyet kínál, az állat sokkal nyugodtabban viselkedik.

3. Védenek a huzattól

A macskák inkább a melegebb időjárást és a napsütést kedvelik, így nem csoda, ha hűvösebb vagy szelesebb időben inkább védett helyre húzódnak. A tökéletes testhőmérséklet fenntartásában a kartondobozba mászás is a segítségükre lehet.

Mit jelez az, amikor a macska kartont rág?

Nem véletlenül jelentek meg az állatfelszerelést forgalmazó üzletekben a kartonból készült kaparók, hiszen ez az anyag elég puha és mégis viszonylag tartós ahhoz, hogy a cicák megkaparják.
Amikor a macska elkezdi rágni a számára elérhető kartondobozok szélét, az több mindent is jelezhet a gazdik felé.

A karton (és más furcsa tárgy) rágcsálásának lehetséges okai:
- szájüregi- vagy fogprobléma,
- figyelemfelkeltés vagy unaloműzés,
- stresszlevezetés.

Ha az állat szájába nézve nem látunk elváltozást, akkor se seperjük szőnyeg alá a problémát, hiszen a stresszes környezet sok gondot okozhat a macska egészségi állapotában, és az együttélés minőségét is képes hátrányosan érinteni.
Az egyszerűen csak unatkozó cica esete orvosolható a legkönnyebben; ilyenkor csupán csak egy kis időt kell szakítanunk arra, hogy kedvencünknek kellő elfoglaltságot teremtsünk egy kimerítő közös játék keretein belül.

Akkor viszont, amikor a macskánk el is fogyasztja a kartonpapírt, jobb az ilyen tárgyakat eltávolítani a környezetéből, hiszen ez a fajta étkezési zavar komoly egészségügyi következményekkel is járhat!

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.