2015.12.15. 16:09:18 8672 230

Csökkenhet az új lakások áfája - Örül az építőipar!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Építőipari szervezetek üdvözölték a kormány szándékát az 5 százalékos áfakulcs kiterjesztésre a magánépítkezőkre is, a lehetőségtől a megkérdezettek az építések felpörgését és az ágazat fehéredését várják.

Lakásvásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakásvásárlás

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlésben jelentette be kedden, hogy a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát, illetve a különbözet visszaigénylését a számlák alapján maximum 5 millió forintig. Varga Mihály ezt követően az MTI-nek elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyal a javaslatról.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a rendszer fehérítheti az építőipart és garanciális, minőségbeli vitákat dönthet el a fogyasztó javára. Az intézkedésnek köszönhetően várható, hogy az építtetők baráti megegyezések helyett szerződést kötnek a kivitelezővel, ami alapján számla készülhet az anyagról és a munkákról, átláthatóbbá téve a folyamatokat.

Úgy vélte, a lakásáfa csökkentésének hatása akár azonnal, a januárban átadásra kerülő lakások árszínvonalában jelentkezhet, az új építésű lakások és az új építésűhöz közeli minőségű használt lakások ára mintegy 20 százalékkal csökkenhet. Persze az is előfordulhat, hogy bizonyos városokban az erős túlkereslet miatt az ingatlanfejlesztő magasabb nettó árat állapíthat meg a lakásra, mivel az alacsonyabb áfa miatt így is jobban jár a vásárló - mondta az elnök.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője szintén üdvözlölte a kormány bejelentését, úgy vélte: fontos, hogy megújuljon a magyar lakásállomány, mitöbb Magyarországon a lakóépület-állomány 56 százaléka családi ház, így lényeges, hogy a magánépítkezőknek is biztosítsa a kormány az alacsonyabb lakásépítési áfát.

Hozzáfűzte: a KSH legutóbbi népszámlálási adatai szerint a lakóépületek 70 százaléka felújításra szorul, a mostani árakon azonban még az ingatlanfejlesztőknek sem érte meg építeni.

A projektvezető szerint több új lakás épülésével valamennyivel mérséklődnek majd az értékesítési árak, legalább annyira, hogy illeszkedjenek a fizetőképes kereslethez.

A parlament kedden tárgyalja azt a javaslatot, amely alapján a jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok értékesítésénél az áfa. A kedvezmény olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...