2015.03.09. 13:00:00 8422 146

Csaknem félmillió évvel öregebb az emberi faj, mint gondoltuk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Olyan embernek az állkapcsára leltek Etiópiában, aki 400 ezer évvel korábban élhetett, mint amikorra az első emberek létezését feltételezték. A megtalált fogak a Földön élő első emberek egyikének tulajdoníthatók.

Barlangrajz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barlangrajz

A régészeti ásatásokat vezető Brian Villmoare professzor szerint a talált egyed csontjai nagyjából abból a korszakból valók, amikor az ember elkezdett felegyenesedve járni. A Homo erectus még sehol sem volt ekkor, ez az ember az után élhetett, hogy a főemlősök lejöttek a fáról. Bár vannak egyértelmű hasonlóságok a most kiásott csontok és az 1974-ben megtalált, 3,2 millió éves, még emberszabású főemlősnek számító „Lucy” csontjai között, azt egyelőre a tudósok nem tisztázták, hogy a felfedezett egyed valóban „Lucy” fajából (Australopithecus afarensis) alakult volna ki – írja a BBC.

A megtalált lelet egyébként az alsó állkapocs egy része, öt fog maradt meg rajta. A hátsó két őrlőfog kisebb, mint a környéken akkoriban élt emberszabású főemlőseké; ez azért fontos, mert a kisebb őrlőfog egyike azon vonásoknak, amelyek alapján egyértelműen megkülönböztethető az ember az állattól. A legrégebbi, biztosan embernek tulajdonítható őskori kövület szintén egy Etiópiában talált állkapocs, csak annak a felső része, és 400 ezer évvel fiatalabb a mostaninál: 2,35 millió éves.

A kutatók azt remélik, hogy az új csontokkal magyarázatot tudnak majd adni arra, hogy annak idején az embert mi késztette a fáról való lemászásra. Vannak például olyan feltételezések, hogy ekkoriban az éghajlatváltozás miatt hatalmas erdőségek tűntek el, és helyükön füves puszták lettek. Ennek köszönhetően az emberszabású főemlősöknek már a földön kellett élniük, itt kellett búvóhelyet építeni maguknak, és az eszközök egyre gyakoribb használata miatt az agyuk térfogata megnőtt, míg az állkapcsuk és fogaik kisebbek lettek.

A londoni Természettudományi Múzeum professzora, Chris Stringer szerint azonban ennek a feltételezésnek a bizonyítására egyetlen fél állkapocs még nem lesz elég.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...