2020.09.29. 17:22:37 10500 281

Borítsd borostyánba a kerted!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Romantikus zöldbe borult kertecskét, csinos háztakarást, természetes árnyékolást borostyán szaporításával és felfuttatásával érhetünk el leggyorsabban. A szaporítás nem nehéz feladat, kezdő kertészkedőnek is könnyedén megy. Leveleit pedig a háztartásban is használhatjuk!

Borostyán a falon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borostyán a falon

Bizony nem véletlen, hogy olyan rengeteg kertben elterjedt növény a borostyán országszerte. Hiszen remekül elfedi a kert, a ház, a melléképület nem túl csinos részeit, megél kevés tápanyagon és foglalkozni sem kell vele sokat. Ha tehát szívesen befuttatnád vele a házfalat, hogy barátságosabb legyen, vagy kevesebb napsütés érje, esetleg a kerítésre szeretnél zöldet, hogy ne lásson be minden arra járó kíváncsi tekintet, akkor borostyán szaporításra fel!

A borostyán igen szívesen terjed, ezért, ha sok növényre vágyunk sem lesz komplikált dolgunk. Nem túl kényes típus lévén, egészen október közepéig kiültethetünk borostyán hajtásokat, tehát még épp időben vagyunk a gyökereztetéshez. Vágjunk le jónéhány hajtást a növényünkről, olyat, ami még nem fás, de már erős. Nagyjából arasznyi hajtásokat válasszunk, amiken már minimum négy levélke nőtt korábban. Szép tiszta vágással metsszük le, majd tegyük egy vízzel teli pohárba őket.

Nagyon fontos, hogy a levelek ne érjenek a vízbe, ellenkező esetben a növény rothadni kezd. Az erjedési folyamatot egyébként megakadályozhatjuk azzal, hogy egy kis darab faszenet teszünk a vízbe. Egy-két héten belül a hajtások gyökeret eresztenek, nemsokára pedig a tíz centis hosszt is elérik gyökereik. Ekkor már kiültethetjük őket a kiválasztott helyre.

Vágott hajtások gyökereztetése helyett választhatjuk a földben gyökereztetést is. Ez a megoldás akkor hasznos, ha közvetlenül meglévő növényünk mellett szeretnénk terjeszkedni. A borostyán egyik szárát húzzuk le a talajra, oda, ahonnan szeretnénk felfuttatni a növényt. Rögzítsük a földre, akár egy két drót vagy nagyobb kő segítségével, majd szórjunk rá földet. Öntözzük rendszeresen, tartsuk nedvesen a földtakaróját. Néhány héttel később erős gyökérzetű növény vár minket, amit helyben gondozhatunk, de ha meggondolnánk magunkat, gyökérrel együtt elválaszthatjuk az anyanövénytől és máshová is elültethetjük.

Növekedést serkentő metszés

A borostyán többféleképpen lehet metszeni, attól függően, hogy karbantartani, fékezni, vagy burjánzást elősegíteni szeretnénk. Utóbbi esetben, ha növekedésre szeretnénk serkenteni, a hajtások csúcsát kell lemetszenünk, ahonnan új kapaszkodó gyökerek nyúlnak majd ki. Általában a bimbók, levelek fölött vágjuk el a szárat. A késő téli és a koratavaszi időjárás ideális erre a feladatra, ilyenkor nyugalmi állapotban formáljuk a növényt.

Fontos!

A borostyán elfogyasztva emberek és állatok számára is mérgező, érintése bőrtünetet okozhat az arra érzékenyek számára. Erre nem csak a kerti munka során kell megfelelő védőöltözet (például kesztyű) használatával felkészülnünk, de azt is végig kell gondolnunk, hogy állataink és gyermekeink önállóan ne férhessenek hozzá a növényhez. Bőrtüneteket elsősorban virágzáskor és termésnevelés időszakában okoz.

A házban is hasznos

[Ahogyan öko házi praktikáink között is olvashattad már] ( https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/oko-hazi-praktikak-amiket-nem-hasznaltal-eddig-de-kene?referer=287e0b394f )a borostyán leveleit érdemes összegyűjtened. Tegyél közülük néhányat a mosógépbe egy harisnyába vagy mosóhálóba csomagolva és mosd ki ruháid a szokásos módon – csak épp mosószer nélkül! Ragyogóan tiszták lesznek, és ha egy pár csepp illóolajat is adsz a mosáshoz, akkor még a frissesség érzést is a maximumra tolhatod.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...