2014.11.28. 10:30:29 8315 31

Black Friday, avagy miért is fekete ez a péntek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amerikában a Hálaadás ünnepét követő pénteket Black Friday-nek, azaz Fekete pénteknek hívják. Ekkor az emberek megrohamozzák a boltokat, és kínosan olcsón vásárolnak főként elektromos kütyüket. Legendás akciók és kedvezmények várják ilyenkor a vásárlókat, ám a Fekete péntek elnevezésnek ennél sokkal mélyebb gyökerei vannak.

Fekete Péntek a Walmart-ban | Fotó: 123rf.com,  Francis Dean - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete Péntek a Walmart-ban | Fotó: 123rf.com, Francis Dean

Több eredete is van a Fekete péntek elnevezésnek

Többértelmű fogalomról beszélünk, ha azt mondjuk Fekete péntek. Az elnevezést először 1869-ben használták a pénzügyi válság idején, szintén az USÁ-ban. Később, már az 1960-as években a philadelphiai rendőrség nevezte így a hálaadást követő pénteket, utalva a forgalmi dugókra, amelyek ezen a napon megkeserítették az életüket. Más források szerint az elnevezés onnan ered, hogy a számviteli könyvekben a nyereséges napokat feketével jelölték, a veszteségeseket pedig pirossal. Ez a péntek mindig nyereséges volt, ezért fekete pénteknek hívták. Ez már közelít a kifejezés mai értelméhez, de még mindig nem köthető hozzá közvetlenül.

1966-ban egy PR szakember próbálta meg összefogni Philadelphia kereskedőit, hogy a forgalmi dugók helyett a karácsonyi bevásárlás kezdetéről szóljon ez a nap. A kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy 1975 után szinte egész Amerikában használták, és már senki nem emlékezett az eredeti, negatív jelentésre. Még mindig hatalmas forgalom volt az utakon, de ugyanakkor az üzletek is megteltek vásárlókkal. Ezzel hivatalosan is a karácsonyi bevásárlás első napja lett ez a novemberi péntek. A vásárláshoz és ezzel együtt az akciókhoz is köthető elnevezés immár egy frissebb, újraértelmezett jelentést hordoz.

Hogy a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelző napot még inkább kiaknázzák, a kereskedők elkezdtek kizárólag ezen a napon érvényes akciókat bevezetni. A legtöbb helyen hosszabb (akár 24 órás) nyitva tartással várják a vásárlókat, és nem ritka a tülekedés. (Amerikában már ember életet is követelt a megmozdulás.)

Fekete Péntek Magyarországon

Emlékeim szerint 2012-ben gyűrűzött be Magyarországra is az őrület, legalábbis én akkor hallottam róla először. Azóta egyre több kereskedő csatlakozott a Fekete péntek akcióhoz, hiszen karácsony közeledtével ideális lehetőséget kínál a forgalom növelésére.

Ma bizonyára nagyobb tömeg várható a bevásárló központokban, de nem feltétlenül kell kitenni magunkat a boltokban való dulakodásnak, hiszen rengeteg online áruház kínálja ma igazán kedvező áron a portékáit. Jellemzően az elektronikai cikkek és a gyerekjátékok fogynak a legjobban ezen a napon, és a legnagyobb kedvezményeket is ezekre a termékekre kaphatjuk.

A webshopok egyébként Cyber Hétfő néven egy csak online elérhető akciós napot tartanak a Fekete pénteket követően. A következő ilyen tömegeket hívogató megmozdulás az ingyenes kiszállítás nap lesz december 11-én, ekkor a legtöbb webáruház ingyenesen szállít házhoz.

Ma van a „Ne vásárolj semmit nap” is!

A Black Friday ellentettjének tekinthetjük a Ne vásárolj semmit napot, amit szintén a mai napon tartanak (nem véletlenül) a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozásként. Ehhez 2011-ben csatlakoztak először magyarországi csoportok.

Forrás: wikipedia.org, feketepentek.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...