2021.01.30. 09:08:30 14105 289

Betörők vallották: Ezekbe az otthonokba törnek be szívesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Korábban nem hallott titkokat osztottak meg a betörők az ORFK és OKRI munkatársaival. Az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából az derül ki, hogy a legtöbb betörés a tulajdonosok figyelmetlenségének és gondatlanságának köszönhető.

Betörő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Betörő

Évente sajnos több ezer betöréses lopás történik kis hazánkban, de ezek csak azok az adatok, amelyek a hatóság tudomására jutó bűncselekmények. Az Országos Kriminológiai Intézet kutatás készítői - Windt Szandra és Barabás Tünde irányításával- 139 interjút készítettek hét börtön fogvatartottjával, melynek célja az volt, hogy megtudják milyen szempontok alapján választanak maguknak célpontot a betörők és mi riasztja el őket a bűntett végrehajtásában. A beszélgetések közül közel 30-an profinak számítanak a „szakmájukban”, volt, aki 285 bűncselekményt vallott be. Többeket már 18 éves koruk előtt ítéli el a bíróság betöréses lopás miatt és akadt olyan is, akit már 10 alkalommal tartóztattak le betörésért.

A betörők kedvenc ingatlantípusai

A betörők imádják a kertvárosi, új építésű ingatlanokat. Úgy gondolják ilyenekben élnek az átlagnál magasabb vagyonnal rendelkező emberek. Azt gondolnánk, hogy ezek az ingatlanok jobban védettek, de a fogvatartottak szerint ennek pont az ellenkezője igaz. A hatalmas, zárt kerítés nem riasztja el a betörőt, sőt kifejezetten előnyös számára, mert elrejti a tekintetek elől és nyugodtan végzi a munkáját. Továbbá ezeknél az új építésű ingatlanoknál műanyag nyílászárót alkalmaznak a tulajdonosok, amelyet olvasztásos technikával nagyon könnyen kinyitnak a tettesek. A másik nagyon népszerű betörési célpont a sorházak és csak ezeket követik a tanyasi környezetben található épületek.

A betörők kevésbé kedvelt célpontjai

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a bérházakba, lakótelepi lakásokba sosem törnek be. Inkább csak arról nyilatkoztak, hogy nem szívesen teszik, mert ezekre a területekre külön kell specializálódni, és teljesen más bejutási eszközöket kell kitalálni. Akik ezt vállalják profibbak a társaiknál, határozottan találékonyabbak és viszonylag rövid idő alatt, mindössze negyed óra alatt végeznek a betöréssel.

Ezekre figyelj az otthonod biztonsága érdekében

Mivel a betörők kedvenc módszere nem változott, továbbra is az ajtó benyomása, feszítés, olvasztásos technika a leggyakoribb, ezért is nagyon hasznos, ha biztonsági zárral ellátott ajtókat építünk be, kamerarendszert és riasztókat telepítünk az ingatlanunkba. Figyeljünk rá, ha elmegyünk otthonról a nyílászárók zárva legyenek. A kert átláthatósága szintén csökkenti a kedvet a betöréshez, továbbá a kutyák is elrettenthetik a betörőket. A kutatás alapján az is nagy segítség lehet, ha a szomszédokkal jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis ők is jelezhetik, ha illetéktelenek próbálnak bejutni a lakásunkba.

A statisztika szerint évi 15 milliárd forint a betörésekkel okozott károk összege.

forrás: novasecurity.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Még a széltől is óvnád? – Ne tedd, mert sokat árthatsz neki!

Az, hogy mindig mindentől meg akarjuk védeni a gyerekünket, gyakran az őszinte szeretet és gondoskodás jele. Azonban ha túlságosan óvjuk őket, az akadályozhatja a fejlődésüket és az önállóságukat. A kihívásokkal és nehézségekkel való szembenézés, vagyis a szembenézésre való megtanítás is a nevelői feladatok része.

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Lassan járj, tovább élsz! - A lassítás művészete

Hurry sickness (“sietés betegség”). Ez az angol kifejezés a sietést mint modernkori „betegséget” állítja elénk, noha nem tartozik a szorosan vett tényleges egészségügyi vagy mentális rendellenességek körébe. Mindennek ellenére nem hagyható figyelmen kívül, hiszen a „rohannom kell” üzemmód folyamatossá válása jelentős mértékben átrendezheti és átminősítheti az élet számos területét. Továbbá nem mentes a feszültségtől és aggodalomtól sem, így nagy a lehetősége annak, hogy nem tudjuk kihozni a legjobbat a pillanatokból. Hogyan változtathatunk ezen?