2017.05.13. 16:40:26 12580 379

Balkonvirágok és társaik
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még mielőtt bárkiben is megfogalmazódna, hogy kizárólag kerttel rendelkezőknek szólnak az eddig leírt kertészeti tippek és más hasznos apróságok, ezúttal térjünk ki a balkonokra. Illetve azok díszítőjére, a balkonvirágokra.

Balkonláda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balkonláda

Igencsak üde – szó szerint – színfoltja lehet egy jól megtervezett erkély, balkon az életterünknek, és itt a hangsúly megint csak az előrelátó gondolkodáson van.

Mert nincs is annál rosszabb, amikor az ész nélkül vásárolt növényeink rövid földi létük után kilehelik lelküket – abban a méregdrága piros kerámiakaspóban, aminek persze szintén nem tudtunk ellenállni – és mindezt kizárólag csak azért történik meg, mert a sok napfényt kedvelő virág bizony nem tud alkalmazkodni egy északi fekvésű erkély klímájához.

Napos oldal

Nem mindegy tehát, hogy milyen fekvésű az a rész, ahova a virágkaspókat, cserepeket szeretnénk tenni. Némi odafigyelést nyilván kíván a tervezés, de ha az alapvető elveket betartjuk, nem jelenthet gondot a megfelelő növény kiválasztása. Napos, szinte árnyékmentes balkonra például nyugodt szívvel rakhatunk levendulát cserépben, ládában, kinek ízlése és vérmérséklete szerint. Igazán jól mutat ez a növény például rusztikus, akár fehérre festett fa balkonládában. Túl azon, hogy a levendula jól bírja a meleget, ráadásul finom illata és „cuki” lila virága tényleg nagyon népszerűvé teszi.

Árnyékban élve

Nem kell lemondani a zöldről abban az esetben sem, ha az erkélyünk köszönő viszonyban sincs a napfelkeltével, sem a délutáni nappal. Fenyőfélék, bukszusok viszonylag jól tűrik az ilyen helyeket, mint ahogy a borostyánt, vagy a közönséges babérmeggyet is említhetnénk. Különösen dekoratív eleme lehet a balkonnak akkor, ha különböző óriás kaspókba, mázas, dekoratív cserepekbe tesszük őket.

Színek kavalkádja

Amikor az ember lányát úgy alaposan elkapja a gépszíj egy bevásárlókörúton a kertészetben, a legtöbb esetben végig sem gondolja, hogy mi mindent vett össze azzal a felkiáltással, hogy ezt is elültetem a cserépbe, azt is kirakom az erkélyre, meg még az is jól fog kinézni a meglévő muskátlik mellett. Hát azért ez nem olyan biztos, mielőtt szanaszét vásároljuk magunkat, érdemes megint csak arra gondolni, hogy jobb azt előre megtervezni a színkavalkádot erkélyünkre. Itt is érvényesül a kevesebb több elve, három-négyféle színnél több egyszerre nem biztos, hogy harmonikus, bár az biztos, hogy feltűnő. Érdemes odafigyelni továbbá arra, hogy ne csak a színek harmonizáljanak, hanem az egyes növények karakterformái is.

A méret a lényeg

Tartsuk szem előtt a növények helyigényét. Mindenképp figyelembe kell venni azt is, hogy bármennyire is tetszik egy lógó kaspóba illő növény, ha egyszerűen nincs lehetőség, hely arra, hogy megfelelő módon függesszük fel a növénytartókat, akkor elég bután fog kinézni a szedett-vedett módon elhelyezett – elvileg felfüggesztendő – növénykénk.

Kis odafigyelés, fél siker

Higgyünk az aktuális útmutatásnak, és ha az éppen megvásárolandó kis növénykével kapcsolatosan az egyik legfontosabb tudnivaló az, hogy a félárnyékot kedveli, akkor ne próbálkozzunk meg azzal, hogy hátha mégis bejön neki a kora délutáni tűző nap. Nem kell sok szabályt fejben tartani, elég néhány alapvető elvet követnünk, és ha ezeket betartjuk, nem problémaforrás, hanem jól megérdemelt pihenésre lehetőséget adó kuckót tudunk kialakítani magunknak.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...