2015.08.09. 11:05:14 11794 281

Azok a fránya darazsak – Vedd fel a harcot ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó idő talán egyetlen nemkívánatos elemei a különböző csípő, szúró, harapó rovarok. Nem meglepő, hogy nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a már ránézésre is gonosznak tűnő darazsak. De mi van, ha nem csak egy-egy kóbor példányhoz, hanem egy egész fészekhez van szerencsénk belőle?

Darázs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Darázs

Darázsfészekre bukkanni lehangoló és felemelő érzés is egyben. Felemelő, hiszen végre megvan az állandóan körülöttünk repdeső, sárga és fekete páncélba bújt bajkeverők „bázisa”. Másrészről viszont jön a nagy kérdés: hogyan tüntessük el a fészket? Pláne, ha mondjuk a földben van?

Jól jön a méhész a háznál

Mondjuk, ha van méhész ismerősünk, ő tud segíteni, hiszen neki biztos van védőfelszerelése és eszköze az irtáshoz. Vagy ha még nem bukkantunk a darazsak rejtekhelyére, ő azért egyszerűbben megtalálja.

Ha nincs ilyen szerencsénk

Ha szeretnénk megkímélni családunkat egy-egy fájdalmas darázstámadástól, segítségünk azonban nincs, magunknak kell a fenevadak nyomába eredni. Persze, csak óvatosan!

Így vedd fel a harcot a darazsak ellen

1. Keresd meg a fészküket!

A földön lévő apró lyukak figyelmeztethetnek arra: itt bizony darázsveszély van. Ha ilyet látsz, légy óvatos, valószínűleg a föld alatt egy többszintes „darázslak” található. Rossz hír, hogy a lakók általában éjszaka lelhetőek fel otthonukban (mily’ meglepő), úgyhogy ilyenkor érdemes a tettek mezejére lépni.

2. Ha harcra kész vagy

Küldd el a család többi tagját, főként a gyerekeket, majd a házi kedvenceket is a közelből. Szerezz be védőfelszerelést, mert a darazsak eléggé agresszívan tudnak viselkedni, ha otthonuk védelméről van szó.

3. Támadás!

Nem kell feltétlenül mérgező szerekhez nyúlni, ha el szeretnéd tüntetni a darazsakat az otthonod közeléből. A földben rejtőző fészekbe önts forró vizet, így biztos kifüstölődnek a „fiúk”. Ha fokoznád a hatást, tegyél a forró vízbe cukrot, így menekülésre sem lesz lehetőségük, hiszen szabályosan beleragadnak a szirupba. Cukor helyett használhatsz ecetet is! Hogy biztos sikerrel járj, a műveletet több alkalommal is ismételd meg. Ha biztos „kilakoltattál” minden darazsat, ásd körbe, illetve fel a fészket, hogy biztos ne térjen vissza egyetlen példány sem.

Ha „csak” a ház körül ólálkodnak

Az ablakpárkányra, küszöbre kent ecetsav, kis edénybe kihelyezett szalmiákszesz távol tartja őket a lakástól.

Készíts nekik csapdát: extra cukros limonádét vagy ecet-sör-cukor koktélt (utóbbi legyen jó sűrű) tegyél egy edénybe, dunsztos üvegbe és tedd ki jól látható helyre. A darazsak rárepülnek majd a cukros illat miatt, a ragadós szirup pedig fogva tartja őket.

Ha „reptében kapnád el” őket, fújj rájuk hajlakkot. A szárnyaik így összeragadnak és nincs menekvés.

Forrás: gartentipps.com, edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában