2014.12.03. 11:00:00 3114 29

Az újra megművelt kertek átalakíthatják a magyar vidék képét
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a vidéki települések képét, nemcsak vizuálisan, hanem a szemléletet tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Kertek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertek

Szakáli István Loránd A legszebb konyhakertek című országos program idei értékelő rendezvényén kiemelte: mindazok, aki részt vesznek a programban úttörőknek számítanak, hiszen egy olyan értéket tesznek a helyére konyhakertjeik gondozásával, ami az elmúlt két évtizedben egyre csak sorvadt.

A zöldséget, gyümölcsöt nem volt divat ugyanis otthon megtermelni, a vidéki településeken élők is - akik többségének volt konyhakertje - inkább a boltba jártak értük. Ezen kíván változtatni a konyhakertek művelését ösztönző mozgalom - ismertette.

Kovács Szilvia, a program ötletgazdája, Karcag alpolgármester elmondta: a program alapvető célkitűzése, hogy mintát adjon az embereknek arra, miként kellene jobban, értelmesebben élni, miért jó, ha kertjeiket megművelik és nem hagyják parlagon. Az a legbiztonságosabb élelmiszer ugyanis, amit maga termel valaki, arról mindent tud, az valóban saját munkájának gyümölcse - mondta.

Közölte: az idén az ország 18 megyéjéből és a határon túlról is, összesen 128 településről összesen 1447 kertnevezés érkezett. Ez mintegy 3000-4000 résztvevőt jelent.

A bírálók összesen 55 település 134 kertjét jelölték a Magyarország legszebb konyhakertje díjra. A bírálók 44 országos díjat ítéltek oda, továbbá 7 megújító különdíjat (olyanoknak, akik már egyszer megkapták a díjat), valamint 3 díjat kaptak a legtapasztaltabb konyhakert-művelők. A díjazottak 30 települést képviseltek.

A mozgalom ötletgazdája a rendezvényen meghirdette a 2015-ös programot is, a jelentkezők csatlakozását a jövő év február 28-ig várják.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.