2021.03.19. 09:00:19 8729 214

Az őszibarackfák termőre metszése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A barackfák ideális metszési ideje éppen a március. Főleg az eleje, de hideg tavaszunknak köszönhetően március második felében sem vagyunk elkésve vele. Ahhoz, hogy a barackfáink jól teremjenek, nem maradhat el az éves metszés, úgyhogy álljunk is neki amint lehet!

Őszibarackfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszibarackfa

Az illatos lédús barack is a saját kertünkből a legfinomabb és bizony igen szerencsések azok, akik megtehetik, hogy saját barackba harapjanak nyáron, ősszel. Ha olyan áldásos helyzetben vagyunk, hogy barackfák tarkítják az udvarunkat, akkor semmiképp nem maradhat el a törődés, az őszit minden évben termőre kell metszenünk ahhoz, hogy teremjen.

A termőre metszésnek két nagy haszna van. Az egyik, hogy segítségével befolyásolhatjuk a termés mennyiségét. Ezt úgy is kell érteni, hogy leszabályozzuk a túltermést, ami azért nagyon fontos, mert ha az adott évben a fánk minden energiáját elviszi a sok gyümölcs nevelése, az mind a gyümölcs ízén, mind a jövő évi termőrügyek számán meglátszik majd. Ezenkívül, ha egy őszibarackfa túl sok gyümölcsöt nevel, nem tud közben rendesen fejlődni.

A másik fontos ok, amiért a termőre metszésre évről évre szükség van, az, hogy ne kopaszodjanak fel a fáink. Az őszibarack rügyei egy évig élnek, ha pedig nem hajtanak ki, elhalnak, és a végén csak üres vázágak meredeznek majd az ég felé. Ez természetesen nem jár majd érdemi terméssel sem.

Hogyan metszünk?

A tavaszi metszés során katlan alakú korona kialakítása a cél, így a fácska tovább tud növekedni, fejlődni, míg a termőfelület is egyre nagyobb lesz rajta.

Első lépésként a vezérvesszőt vágjuk vissza fele hosszúságig, a rügy kifelé nézzen, majd a letermett, száraz gallyaktól tőből szabaduljunk meg és ritkítsuk az ágakat, fattyúvesszőket is. Ezután a termővesszők következnek. Onnan ismerhetjük meg őket, hogy teljes hosszukban vegyes rügycsoportok díszítik őket. Minél erősebb a fánk, annál hosszabbra hagyhatjuk ezeket.

Hagyjunk a termővesszőkkel megegyező mennyiségű ugarvesszőt is, amik mindig a termővesszők alatt maradjanak meg a vázághoz képest, így a fánk nem fog felkopaszodni a következő évek során. 2-3 rügy hosszra hagyhatjuk őket.

A vázágak egymás mellett álló éves vesszőit felváltva metsszük ugar-, és termővesszőnek, mindig az alsót hagyva ugarnak.

Nem késtünk még el vele?

Az őszibarack metszésével mindenképp meg kellett várnunk a tavaszi fagyok elmúltát és meg kell előznünk, hogy a szirmok láthatóvá váljanak. Tehát idén a március második fele pont alkalmas, ám sokáig ne halogassuk a munkát!

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...