2015.02.13. 17:42:07 11313 232

Az örök tavasz szigete: Madeira
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Madeira a nyugalmas, konszolidált pihenés, a könnyed kirándulások, sétálgatások szigete. 7-8 napot tartalmasan el lehet tölteni a szigeten, ennél több időt csak akkor érdemes maradnunk, ha a fennmaradó napokon teljesen passzív pihenésre is vágyunk. Jó tudni, hogy a tengeri fürdőzés többnyire nem válik a Madeira-i utazásunk meghatározó élményévé.

Madeira, Funchal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Madeira, Funchal

Az Atlanti-óceán virágos kertje

Akik pálmafás, fehér-homokos tengerparti nyaralást képzeltek el – nos, ők csalódni fognak. Bár a strandok tiszták és gondozottak, de sem a föveny, sem a tengervíz, sem a vízhőmérséklet nem ideális. Egyszerűen Madeira nem egy tengeri nyaralós célállomás, a fő élményt nem a tengeri fürdőzés fogja jelenti a nyaralásunk alatt. Nem olyan, mint Mallorca, Tenerife vagy valamelyik karibi sziget. Akik mégis hosszú, aranyhomokos tengerpartra vágynak, azoknak érdemes átkompozni (kb. 2 és fél óra) a közeli Porto Santo szigetre, ahol tényleg szép strandok vannak! Megfontolandó, hogy 1-2 éjszakát ott töltsünk.

A Madeira-i utazás legfontosabb hozadéka az, hogy egy különleges, nagyon egyedi hangulatú világa van a szigetnek. Ráadásul olyan hely, ahol csaknem garantált a jó közérzet. Ebben segít az, hogy a sziget nagyon rendezett, gusztusos, virágos és színvonalas, nagy választékú a vendéglátás. Kitűnő a közbiztonság, a helyiek roppant nyugis emberek.

Kortól függetlenül mindazoknak való Madeira, akik tudják értékelni az egyszerű, harmonikus természeti szépségeket. Különleges élményt jelent, hogy a természetvilága nagyon egyedi, s hogy a városi élet is rohanástól és stressztől mentes, már-már idilli. A legnagyobb város, Funchal központjában, a parkokban, testközelben vannak mangó-, papaya- és banánfák.

A hölgyek és a kertkedvelők könnyen beleszeretnek a szigetbe. Tavasszal Funchal jacarandafái virágba borulnak és ettől az egész város csodaszép lila színbe öltözködik. Madeira jelképe az estrelica, avagy a papagájvirág, amely hatalmas bokrokon virít mindenütt, lényegében egész évben. Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének is szokták nevezni.

Madeira klímája

Madeira vonatkozásában különösen fontos a klimatikus viszonyok pontosítása. Tapasztalataink szerint ugyanis gyakran félreértések vannak abból, hogy mennyire meleg és nyaralós jellegében különböző-e például a Kanári-szigetektől.

Madeira 400 kilométerrel van északabbra a Kanári-szigetek-i Tenerifétől, és ez a különbség lényegesen érződik a szubtropikus klímájában. Az év egyetlen hónapjában sincs nagy hőség és hideg sem. A leghidegebb hónap a február, de akkor sincs nappal 15-16 foknál hűvösebb. Viszont a legmelegebb két hónapban, augusztusban és szeptemberben sincs 23 foknál sokkal melegebb. Ritka az eső, a legnedvesebb évszak novembertől február végig tart. A tenger vize legfeljebb nyáron élvezhető mindenkinek (22-23 fok), míg télen csak az önsanyargatók, meg tán a németek, mennek be a tengerbe (16-17 fok). Bár Madeira nem nagy sziget, de a területén belül is vannak időjárási különbségek. Naná, hogy a déli szigetrésznek van kellemesebb klímája, hisz odatelepedett a turizmus. Napközben is szeszélyesen változhat az időjárás. A helyiek szeretik mondogatni, hogy náluk egy napon belül is át lehet élni négy időjárásszezont.

Funchal - a sziget fővárosa

FunchalFunchal

A turisták nagy többsége Funchal körzetében lévő szállodát választ, és ez érthető is. A turisták számára fontos szolgáltatások, városi időtöltések itt összpontosulnak. A hotelek többsége Funchal városon kívül egy hosszú, parthoz közeli üdülőövezetben van. Itt helyiek nem laknak, csak nyaralók. A hotel zónából busszal, taxival, vagy gyalogosan lehet bejutni a városközpontba. A buszközlekedés nagyon kulturált. A taxizás három fő esetén már olcsóbbra jön ki, mint a buszozás. A hotelzóna városközponthoz közelebb eső szállodáiból kellemesen be lehet sétálni Funchal központjába. A belváros rendkívül csinos, gondozott, tiszta, jó állapotú. Az emberek kedvesek, nyugodtak, s tisztes jómódban élnek. Portugáliában a főváros után itt a legmagasabb az életszínvonal. A belváros telis-tele van éttermekkel, kávézókkal. Imádnivaló a hely!

Mérete alapján a sziget lényeges elszórt látnivalóinak megnézése nem igazán fáradtságos feladat. Jellemzően 30 és 70 kilométer közöttiek összesen a megteendő távolságok az egynapos kirándulások folyamán. A szigeten az egymástól legtávolabb fekvő pont közötti távolság 160 kilométer. Jellemzően két vagy három külön csoportos buszos vagy egyénileg szervezett típuskirándulással fedezik fel a szigetet. A belső területek hegyes domborzata, a kacskaringós, keskeny utak miatt a távolságokhoz képest időigényes az utazás. Pedig az utak jó állapotban vannak.

MadeiraMadeira

Sziget-túrák

Aki szeret kirándulni, annak javasoljuk, hogy túrázzon a levadák mentén. Hogy mik a levadák? Korbéli öntözőcsatornák, amiket még a középkorban kezdtek kialakítani, hogy a szárazabb területeken is tudjanak öntözni. Elég látványos helyek vannak, néhol vízesésekkel. Két vagy 3 típustúra van. Keleti, nyugati és középső szigetrész.

Keleti sziget-túra

A sziget keleti felén könnyebben lehet autóval közlekedni, ide érdemes autót bérelni, hogy ott és akkor állhassunk meg nézelődni, ahol kedvünk tartja. Útközben is lehet túrázni, a keleti útvonalon van egy pisztráng nevelde, ahol frissen fogott pisztrángból készült ételeket is tudunk enni. A sziget túloldalán van Santana, ahol a képekről ismert, jellegzetes madeirai házak vannak. A környéken van egy szuper étterem, Cantinho da Serra. Finom ételek jó alapanyagokból és viszonylag nagy adagok.

Nyugati sziget-túra

Ez az út a tengerparton megy végig és elég kanyargós, csak gyakorlott vezetőknek ajánljuk vagy befizethetünk egy 1 napos csoportos buszos túrára. Cámara de Lobos egy helyes kis halászfalu színes csónakokkal, érdemes megállni egy pihenőre! A település mellett van a Cabo Girao, a Föld második legmagasabb tengerbe szakadó sziklafala. A tetejéről csodás a kilátás. Itt tudjuk megkóstolni a jellegzetes madeirai italkülönlegességet, a ponchát. Egyesek szerint borzalmas az íze, émelyítő, és szörnyű az utóíz – ezt ne vegye senki elriasztásnak, tényleg érdemes megkóstolni! Szintén itt található egy remek halétterem, a Vila do Peixe.

Az étterembe érkezve a jégágyra kitett napi fogás választékából mi választhatjuk ki a halat, hogy melyiket szeretnénk enni. A sziget észak-nyugati csücskében levő Porto Monizt se hagyjuk ki, ugyanis itt vannak a tengerparti lávamedencék, ahol fürödni is lehet. Az óceánpart monumentális sziklái mély benyomást tesznek a látogatókra.

Középső szigettúra

A sziget belsejében az aktív pihenés hívei hegyi túrákra vállalkozhatnak. Szebbnél-szebb kiránduló útvonalak vannak errefelé. Különleges látványosság a babérfa erdő, ami az UNESCO természeti világörökség része. Egy kihalt vulkán kráterében épült Curral das Freiras. Itt található a 16. századi Santa Clara zárda, ahova az apácák menekültek a kalózok támadásai elől. Az 1862 m-es Pico Ruivo megmászásához már erőnlét és tapasztalat szükséges, de az elénk tárulkozó látvány miatt megéri a fáradtságot. A sziget belsejébe kevés út vezet és azok is nagyon keskenyek és kanyargósak. Jobb, ha ide szervezett kirándulás formában jön az utazó.

Vendéglátás

A halevőknek Madeira csúcs hely, mert hatalmas a választék, s nagyon ízletesek a halak. A helyi, nyílt tűzön sült marhát, az espetada-t is érdemes megkóstolni. A sziget szubtrópusi klímájának köszönhetően nagy a kínálat a helyi egzotikus gyümölcsökből, mindenképpen kóstoljunk belőle – a szállodákban általában bőséges választék van a reggelinél.

És, amit semmiképpen se hagyjunk ki a kóstolásból: a világhírű Madeira bort.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...