2019.06.19. 10:02:23 9589 261

Az ingatlan vásárlás 7 legfontosabb lépése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ingatlan vásárlásakor nem aprópénzzel játszunk, fel kell tehát készülni alaposan. Számoljunk minden tényezővel és költséggel, a csalódás és anyagi kár elkerülése érdekében pedig nézzünk meg minden dokumentumot. Nem baj, ha valaki jóhiszemű, de ingatlan vásárlásnál inkább menjünk biztosra és ne higgyünk el semmit saját ellenőrzésünk nélkül. Itt vannak a legfontosabb lépések, hogy ne maradjon ki semmi!

Lakásvásárlás, kulcsátadás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakásvásárlás, kulcsátadás

1. Fontos papírok

Kérjünk le a tulajdoni lapot – az Ügyfélkapun keresztül ezt könnyen megtehetjük - nézzük meg az eladó papírjait, hogy egyezzenek az adatok a papír szerinti tulajdonossal. Térképmásolatot is innen tudunk lekérni, és szerepelnie kell rajta az épület minden részének, ami a valóságban is szerepel.

2. Ha hiteles vagy, dolgozz előre

Ha tervben van a hitel felvétel, érdemes már a háznézés előtt felmérni a maximális lehetőségeinket. Mennyi hitelt tudunk úgy felvenni, hogy azt a fizetésünk a bank szerint is elbírja, és a részletek mellett stabilan elegendő összeg marad a számlánkon a havi megélhetésre. Amikor felmérjük, ’meddig is ér a takarónk’, gondoljunk az ház ára mellett felmerülő költségekre is: a vásárolt ingatlan után illetéket kell majd fizetnünk, a hitelhez pedig kiutalási díjat, közjegyzőt, értékbecslőt, ügyvédet, átírási díjat. Ezek együtt olyan járulékos költséget jelentenek majd, amik minimum többszázezres, de jellemzően inkább milliós kiadást adnak hozzá a vételárhoz.

3. Foglaló, előleg, szerződés

Szinte minden esetben foglalóval kell biztosítanunk az eladót, hogy ha saját hibánkból hiúsul meg az adásvétel, akkor őt nem éri jelentős kár. Ugyanakkor nekünk is biztosíték: ha a vásárlás az eladó hibájából hiúsul meg, kétszeresen kell visszafizetnie az eladónak az összeget. Ha a bank nem ad elengedő hitelt, az saját hibánkon kívülinek minősül, így ilyen esetben a foglaló visszajár! Összege egyébként beleszámít a vételárba, és az adásvételi szerződésben pontosan rögzítve van. Szerződéstervezetet érdemes a hitelező banktól kérnünk és továbbítanunk az ügyvédünknek, mert pénzintézetenként változhat, hogy minek és hogyan kell szerepelnie a szerződésben.

4. CSOK és a többi

Kedvezményekről támogatásokról mindig jóelőre és nagyon alaposan érdemes tájékozódni, mert a hangzatos lehetőségek mögött többnyire fontos elvárások is rejtőznek. Az adásvételibe foglalt támogatást a hitel igényléssel párhuzamosan már érdemes előkészíteni és amint lehet, elindítani a folyamatot.

5. Kiutalás és kifizetés

Ha több forrásból történik a kifizetés, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen sorrendben érkeznek majd a részletek. A banki hitel szinte mindig az utolsó részlet – azaz ahhoz, hogy a hitel kiutalásra kerüljön, az önrésznek és a többi részletnek már igazoltan be kellett érkezni.

6. Átvétel és átírás

A kifizetés után kötelesek vagyunk a földhivatali átírást is záros határidőn belül rendezni. Ezt legtöbbször az ügyvédi iroda átvállalja.

7. Járulékos költségek rendezése

Átírás után 1-2 héttel értesítést kapunk a visszterhes vagyonszerzési illetékről, melyet egy összegben vagy részletekben kell rendeznünk, de akár kedvezményt is igényelhetünk rá jogosultság esetén!

+1. Ha építkeznél

Az építkezés és annak finanszírozása egy kicsit bonyolultabb a szimpla vásárlásnál, így azt egy másik összefoglalóban részletezzük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...