2016.07.04. 14:56:17 9901 250

Az idősödő munkavállalók munkában tartása megtérül a munkáltatóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idősödő munkavállalók képzése, és az igényeikhez való alkalmazkodás többszörösen megtérül a munkaadók számára, emellett az időskori munkavégzés csökkentheti a demencia és a depresszió kockázatát is - hívja fel a figyelmet az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA), amely kétéves kampányt indított "Egészséges munkahelyet minden életkorban" címmel.

Idősödő munkavállaló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idősödő munkavállaló

A szervezet hétfői közleménye szerint 2030-ra Európában minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból fog kikerülni. Az öregedő társadalmakban elkerülhetetlen az, hogy a munkavállalók egyre hosszabb ideig járuljanak hozzá a gazdaság fenntarthatóságához, ehhez a jelenséghez pedig nemcsak egyéni szinten, de a munkahelyi közösségeknek, munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell - írták.

A közleményben idézik Balogh Katalint, az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontjának vezetőjét, aki elmondta: az aktív idősödő munkavállalók fel nem tárt erőforrásokat jelentenek a gazdaság és a társadalom számára. A vegyes életkorú munkahelyi közösség segíti a szervezetet a hasonlóan vegyes életkorú fogyasztók igényeit kiszolgálni, a korosztályi sokszínűség támogatja a kreativitást, az innovációt és a tudásmegosztást - fejtette ki.

A kampányhoz meghirdették az Egészséges munkahelyek - Helyes Gyakorlat Díjat, amellyel olyan vállalatokat díjaznak, amelyek innovatív munkavédelmi gyakorlatokat alkalmaznak a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére, és ezzel példát szolgáltatnak más szervezetek számára is.

A jól bevált gyakorlatok egyes példái azt mutatják, hogy a kor előrehaladtával a munkavállalónak biztosított több szabadság vagy a munkateher csökkentése körülbelül három évvel növelte a tényleges nyugdíjba vonuláskor betöltött életkort - áll a tájékoztatásban.

Az európai programhoz kapcsolódó bővebb információ 25 nyelven elérhető a következő weboldalon: https://www.healthy-workplaces.eu/hu?set_language=hu.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...