2022.01.19. 12:45:00 9072 306

Az ecet csodaszer, de nem minden felületre! Ezektől tartsd távol!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szódabikarbóna és ecet. Ugye, hogy egy háztartásból sem hiányozhat eme két, csodaszernek kikiáltott szer? Valamelyik külön-külön, vagy éppen keverve szinte minden foltot eltűntetnek. Szinte mindenről, de vigyázz, néhány felületen tilos ecetet használni!

Takarítás ecettel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás ecettel

Az ecetről általában pozitívan nyilatkoznak - gomba- és baktériumölő tulajdonsága miatt -, ha takarításról van szó, és előszeretettel kerül elő azoknál, akik környezetbarátabb megoldást keresnek, de megvannak az ecettel való takarításnak is a veszélyei. Amennyiben kíváncsi vagy arra, mik azok a tárgyak és felületek, amelyektől inkább tartsuk távol még a hígított konyhai ecetet is. Pörgesd át rövid listánkat!

Felületek, amelyek takarításakor jobb, ha hanyagolod az ecetet

Gumi és műanyag

Tömítések és kivezető csövek? A háztartási kis- és nagygépek gumi alkatrészeit (vasaló, kávéfőző, tűzhely, mosogatógép, mosógép) idővel kikezdheti az ecet. Ezeket tisztítsd speciálisan erre a célra kifejlesztett tisztítószerekkel. Hasonló a helyzet a műanyag alkatrészekkel és eszközökkel is. A véltnél körültekintőbb kezelést igényelnek.

Kés

Bármilyen csábító is a gondolat, hogy a kés használata után rárakódott szennyeződéseket gyorsan eltüntesd ecettel, az a penge rozsdásodását okozhatja.

Keményfa

Idővel az erős sav kárt tehet a fa felületek védőrétegében, ami ezáltal megszürkülhet és fénytelenné is válhat. Ugyanez érvényes a viaszolt bútorokra.

Kőfelület

Az ecet egy olyan természetes sav, amely a márványt, a gránitot és a mészkövet sem kíméli. Ha ilyen anyagból készült pult, padló vagy egyéb felület van a konyhádban vagy a fürdőszobádban, meg ne próbálj vízkő ellen ecetet önteni rájuk! Az ecet könnyen megmarhatja az adott kő felszínét, íg jobb azokat sűrűbben tisztítani, igaz, csak mosószeres meleg vízzel ajánlott.

Telefon/monitorok

Fura ötletnek tűnik? Bizony volt már rá példa, hogy koszos kijelzőt próbáltak letakarítani ecettel. S hogy mi volt a vége? A kijelző ujjlenyomat-érzékelő bevonatának egyáltalán nem tesz jót az ecet savassága.

Ne feledd, hogy ecetet sosem keverünk fertőtlenítő szerekkel, mert súlyos sérülést is okozhat a klórgáz, ami a végbemenő kémiai reakció során keletkezik! Takarításkor eddig ajánlott kesztyűt viselni.

Forrás: www.lakaskultura.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…