2019.08.15. 16:25:25 8037 268

Augusztus a kertben – a szép gyep titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Mármint szó szerint? Számolj le az irigykedéssel, az elsárgult fűfoltokkal, a gyomokkal és legyen neked is szuper zöld pázsit az udvarodon! Egyáltalán nem vagy elkésve vele, sőt, az augusztus közepétől szeptember elejéig tartó időszak a legjobb, ha megakarod alapozni a kerted szépségét dús, zöld fűtakaróval.

Fűnyírás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűnyírás

A szép fű pázsit nem csak álom, de tény, hogy van benne munka. Ám ha rászánjuk a megfelelő időt és energiát, több évre megalapozhatjuk a fű szépségét.

Egyenes utat a gyepnek…!

Első lépésként a talaj szintrendezése kell, hogy megtörténjen. Ezt rónázásnak is nevezik – melynek során elegyengetjük a buckákat, púpokat és egyenletes, sík talajt kapunk. Ekkor figyeljünk arra is, hogy adjunk némi lejtést a területnek, kb. 1-2% már elősegíti azt, hogy tavasszal a hóolvadás után ne álljon meg a víz a kertünkben.

Tápból vett lendület

A gyep erősen tápanyagigényes, így mindenképpen javítsuk fel a talajt. Érett istállótrágya, zsákos szervestrágya, tőzeg megfelel erre a célra. A nagy növekedéshez ugyanis a sok nedvesség mellett jelentős tápanyagot is kivesz majd a fű a talajból.

Előkészítés és vetés

A fűmag befogadására alaposan fel kell készítenünk a kertet. Nem elég elásni a talajt, de a földet morzsalékosra kell dolgoznunk, ahhoz, hogy az aprócska fűmagok érvényesülni tudjanak. Ezután válasszuk ki a céljainknak legmegfelelőbb fűmag típust. Sport fűmagot vegyünk, ha használjuk a kertet, játszik kint a gyerek, grillezünk, vagy kutyusunk van – és pázsit keveréket akkor, ha csak a teraszon ücsörögve kívánunk a zöldbe tekinteni. Beszerzésnél négyzetméterenként kb. 40 gramm fűmaggal számolj. Próbavetést is készíthetsz, 1 nm területen egyenletesen oszlass el 40 gramm fűmagot. A tömör pázsit eléréséhez az egész területen fontos az egyenletes elosztás.

Nem madáretető

A fűmag könnyen kéretlen vacsoravendéket hívogat a kertbe, ha nem veregetjük be a talaj felszíne alá. Ám ez a lépés nem csak a madarak ellen fontos – a magocskák akkor tudnak kicsírázni, ha egy vékony földréteg föléjük is kerül. Tehát veregessük át gereblyével, míg egészen eltűnnek a felszínről a magok. Ez után hengerezzük át a földet. Ennek a tömörítésnek köszönhetően a nedves föld hozzátapad a magokhoz, és felgyorsítja a csírázás folyamatát.

Befejezés

Természetesen nem maradhat el az öntözés – ebben a melegben naponta kétszer is szükség lesz rá, reggel, illetve este. Óvatos, gyenge sugarú, szórófejes locsolót használjunk, hogy ki ne mossuk a fűmagokat a talajból. 1-2 hét és előbukkan a kis zöld borosta, megindulnak a fűszálak felfelé. Ekkor még kíméljük, ne menjünk rá, amíg nem erősödik meg a fű.

A szép gyep mindig munka

Nagyjából hetente, két hetente kézi hajtású fűnyíróval menjünk végig rajta, így egyből visszatrágyázásra kerül a fű. A gyom is felütheti a fejét – ám a gyomirtó több kárt okoz, mint hasznot. Helyette kapa segítségével távolítsuk el inkább a gazt. Ha egy kis rutint szerzünk benne, már nem is vesz el olyan sok időt, ráadásul eléggé meditatív tevékenység a jólevegőn a gyönyörű zöld gyepünkben dolgozgatni, hogy még szebb legyen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...