2019.08.15. 16:25:25 8042 268

Augusztus a kertben – a szép gyep titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Mármint szó szerint? Számolj le az irigykedéssel, az elsárgult fűfoltokkal, a gyomokkal és legyen neked is szuper zöld pázsit az udvarodon! Egyáltalán nem vagy elkésve vele, sőt, az augusztus közepétől szeptember elejéig tartó időszak a legjobb, ha megakarod alapozni a kerted szépségét dús, zöld fűtakaróval.

Fűnyírás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűnyírás

A szép fű pázsit nem csak álom, de tény, hogy van benne munka. Ám ha rászánjuk a megfelelő időt és energiát, több évre megalapozhatjuk a fű szépségét.

Egyenes utat a gyepnek…!

Első lépésként a talaj szintrendezése kell, hogy megtörténjen. Ezt rónázásnak is nevezik – melynek során elegyengetjük a buckákat, púpokat és egyenletes, sík talajt kapunk. Ekkor figyeljünk arra is, hogy adjunk némi lejtést a területnek, kb. 1-2% már elősegíti azt, hogy tavasszal a hóolvadás után ne álljon meg a víz a kertünkben.

Tápból vett lendület

A gyep erősen tápanyagigényes, így mindenképpen javítsuk fel a talajt. Érett istállótrágya, zsákos szervestrágya, tőzeg megfelel erre a célra. A nagy növekedéshez ugyanis a sok nedvesség mellett jelentős tápanyagot is kivesz majd a fű a talajból.

Előkészítés és vetés

A fűmag befogadására alaposan fel kell készítenünk a kertet. Nem elég elásni a talajt, de a földet morzsalékosra kell dolgoznunk, ahhoz, hogy az aprócska fűmagok érvényesülni tudjanak. Ezután válasszuk ki a céljainknak legmegfelelőbb fűmag típust. Sport fűmagot vegyünk, ha használjuk a kertet, játszik kint a gyerek, grillezünk, vagy kutyusunk van – és pázsit keveréket akkor, ha csak a teraszon ücsörögve kívánunk a zöldbe tekinteni. Beszerzésnél négyzetméterenként kb. 40 gramm fűmaggal számolj. Próbavetést is készíthetsz, 1 nm területen egyenletesen oszlass el 40 gramm fűmagot. A tömör pázsit eléréséhez az egész területen fontos az egyenletes elosztás.

Nem madáretető

A fűmag könnyen kéretlen vacsoravendéket hívogat a kertbe, ha nem veregetjük be a talaj felszíne alá. Ám ez a lépés nem csak a madarak ellen fontos – a magocskák akkor tudnak kicsírázni, ha egy vékony földréteg föléjük is kerül. Tehát veregessük át gereblyével, míg egészen eltűnnek a felszínről a magok. Ez után hengerezzük át a földet. Ennek a tömörítésnek köszönhetően a nedves föld hozzátapad a magokhoz, és felgyorsítja a csírázás folyamatát.

Befejezés

Természetesen nem maradhat el az öntözés – ebben a melegben naponta kétszer is szükség lesz rá, reggel, illetve este. Óvatos, gyenge sugarú, szórófejes locsolót használjunk, hogy ki ne mossuk a fűmagokat a talajból. 1-2 hét és előbukkan a kis zöld borosta, megindulnak a fűszálak felfelé. Ekkor még kíméljük, ne menjünk rá, amíg nem erősödik meg a fű.

A szép gyep mindig munka

Nagyjából hetente, két hetente kézi hajtású fűnyíróval menjünk végig rajta, így egyből visszatrágyázásra kerül a fű. A gyom is felütheti a fejét – ám a gyomirtó több kárt okoz, mint hasznot. Helyette kapa segítségével távolítsuk el inkább a gazt. Ha egy kis rutint szerzünk benne, már nem is vesz el olyan sok időt, ráadásul eléggé meditatív tevékenység a jólevegőn a gyönyörű zöld gyepünkben dolgozgatni, hogy még szebb legyen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!