2020.08.03. 15:42:35 10018 251

Árulkodó lábzsibbadás! – Cukorbeteg lennék?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukorbetegség alattomosan húzódik meg a háttérben, óvatos tünetekkel jelezve, hogy nincs minden rendben… Ám, ha ezeket az apróságnak tűnő kellemetlenségeket figyelmen kívül hagyjuk, komoly bajunk lehet. Éppen ezért fontos, hogy akár egy lábzsibbadásból is ismerjük fel a cukorbetegséget és forduljunk minél hamarabb orvoshoz!

Lábak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lábak

A cukorbetegség egyik leggyakoribb jelentkező tünete a lábon jelentkezik és ha nem hagyjuk figyelmen kívül, akkor idejekorán leleplezhetjük a háttérben húzódó betegséget. Ez nagyon fontos, hiszen bár a cukorbetegek élete rendkívül sok önkontrollt és önfigyelmet igényel, mégis ez az út visz tovább a minőségi élet, sőt olykor a túlélés vonalán.

A lábzsibbadás normális?

Az természetes, hogyha „elüljük” valamelyik tagunkat, például vérkeringés szempontjából szerencsétlen pózban ücsörgünk az esti tévézés közben vagy alvás során hosszan nehezedünk egy-egy testrészre, akkor pozíció váltáskor zsibbadni kezd az érintett végtagunk. Hogyha azonban kimondottan hosszú ideig húzódik a zsibbadásos tünet, vagy feltűnően gyakran jelentkezik, akkor érdemes kivizsgáltatnunk.

Mi köze a cukornak a lábzsibbadáshoz?

A tartósan magas vércukor értékek idegkárosodáshoz vezetnek a végtagokban. Ez a perifériás neuropátia nevű elváltozás annál veszélyesebb, minél később észleljük, hiszen eleinte csak kellemetlen érzés társul mellé, ám az idegek elhalásával később a perifériás keringés is romlik, a szövetek károsodása pedig amputációt is szükségessé tehet.

Ha kiderült, hogy tényleg…

A vércukorszint mérés és a terheléses cukorvizsgálat viszonylag egyszerű módjai a cukorbetegség feltérképezésének, a neheze csak ekkor kezdődik. Az orvosok utasításait betartva azonban jelentősen javul az életminőségünk. A lábainkat ekkor sem szabad elhanyagolnunk, ugyanis a veszély továbbra is fennáll. Használjunk helyi vérbőséget fokozó lábkrémeket, lábsprayket, így serkentve a szükséges cirkulációt. A vadgesztenyés, paprikás krémek például kifejezetten alkalmasak a feladatra. A hatóanyag felvitelkor lehetőség szerint masszírozzuk is át lábainkat, ezzel kimozgathatjuk az esetlegesen pangó vért.

Más komoly bajok is állhatnak a lábzsibbadás mögött!

Előfordul, hogy csak szűk a cipő, vagy túl szorosra húztuk a cipőfűzőt, ám ezeken könnyen segíthetünk. De okozhatja egy rossz helyre nőtt bütyök is a tünetet. Mikor olyan helyen vastagszik meg a bőrünk, ahol nyomást gyakorol valamelyik idegre a lábfejünkben, általában egyszerű a zsibbadás oldása. Forduljunk ortopéd orvoshoz, aki megfelelő betétet, cipőt ajánl, vagy szükség esetén műtétre küld.

Ennél jóval komolyabb, mikor úgy érezzük, kemény golyókon lépkedünk és nem csillapodik a talp felső részében dúló fájdalom. Jellemző tünet ez gerincsérv esetén és sokszor az üveggolyón lépkedés érzése mellé társul deréktáji fájdalom, bizsergés is. Azonnal forduljunk orvoshoz ilyen vagy ehhez hasonló tünetek jelentkezésekor, mert az ideg elhegesedését követően már csak a műtét marad, mint megoldás.

Ínhüvelygyulladás a lábban? Bár nem szokás így megnevezni, egy létező probléma, ami szintén zsibbadással és időnként fájdalommal is jár. A lábtőalagút szindrómát jellemzően túlzott terhelés vagy fizikai trauma váltja ki és gyógytornával, jól kiválasztott cipővel, pihentetéssel mulaszthatjuk el a leghatékonyabban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.