2016.10.26. 16:41:14 10245 294

Amit az unokáknak a saját kárukon kell megtanulniuk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legboldogabb buborékban éldegélhetnek gyerekeid, unokáid, és nagyon sok mindentől megvédheted őket, évekig. Csak nem biztos, hogy érdemes. Hiszen vannak dolgok, amiket úgyis a saját kárukon fognak megtanulni, maximum csak elodázhatod ezeket, de attól még valószínűleg be fognak következni. Akkor pedig már jobb, ha előbb túl vannak rajta…

Szomorú kislány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szomorú kislány

A mindenre kíváncsi gyerekeknek hiába magyarázod el, hogy mi fog történni, ha megfogja a forró tepsi süteményt, amit éppen most vettél ki a sütőből. Lehet, hogy két alkalommal sikerül elejét venned, hogy megégesse a kezét, de amikor harmadszorra is oda akar nyúlni, és Te nem vagy éppen ott valamiért, akkor fogja csak igazán tudni és érteni, hogy milyen érzés az, amikor megégetjük a kezünket… A jó hír, hogy miután a saját bőrén tapasztalta, már egészen biztos, hogy nem lesz egy negyedik alkalom.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne is figyelmeztessük. Pusztán annyit tesz, hogy van, amit -bármennyire fájdalmas is – a nagyszülőknek, szülőknek hagyni kell, hogy bekövetkezzen, minimális kontrollal. A fenti forró tepsis példánál maradva: „Vigyázz, mert megégeti a kezed! Add csak ide a kisujjad, nézd meg milyen forró!” Segítjük a tapasztalásban, és még sem az egész tenyerét égeti el kíváncsi a gyermek…

Még 5 dolog, amit sajnos csak fájdalom árán tapasztalhat meg a gyerek, és jobb, ha nem teszünk ellene semmit.

1. Nem a gyerek a világ közepe

Bármikor történhet egy olyan esemény, amikor felborul a megszokott rendszer, és hirtelen kiesik a kosárból a gyermek. Például, amikor megszületik a kistestvér vagy egy családtag lebetegszik. Ilyenkor akarva akaratlanul kevesebb figyelem jut az addig első helyen álló csemetére. Aki egyébként is énközpontú szemlélettel rendelkezik, és azt gondolja, hogy minden miatta történik. Egyszer azonban eljön az a pillanat, amikor úgy gondolhatja, hogy mégsem ő a világ közepe, s ettől nem tudjuk és nem is kell megvédenünk őt.

2. Az őszinteség mindig kifizetődőbb

Az önvédelem egyik természetes formája a hazugság már pici korban is, ugyanakkor eljön az az idő, amikor a hazugsággal lebukik az ember. Gyerekeknél gyakran ez úgy történik, hogy a sokszor pici füllentésen rajta kapott kicsinek már akkor sem hisznek, ha igazat mond. Ezt azonban saját magának kell megtanulnia, nem lehet tanmesékkel hatásosan rávilágítani arra, hogy hogyan pórul járhat a hazug ember. Száz és száz ilyen történet van, mégsem fog egyikből sem okulni, amíg egyszer csúnyán rajta nem kapják a hazugságon, és ettől nem tudod megvédeni.

3. A viselkedésüknek következményeik vannak

Ez az a dolog, amit minden gyereknek úgy kell megtanulni, hogy próbálkozik és hibázik. Feszegeti a kis határait, és a nem megfelelő viselkedésnek bizonyos következményei lesznek. Össze fogja kötni a rossz viselkedést a következménnyel, ne aggódj! Igazából ez a tanulási folyamat szinte életünk végéig tart…, szép is lenne, ha ki tudnánk küszöbölni valahogy. Persze egy-kétszer okulhatunk mások hibáiból, de igazán csak a saját kárán tanul az ember.

4. Az élet nem mindig igazságos

Ez egy nagyon bonyolult és elvont téma, aminek a kapcsán csak annyit tudunk mondani, hogy a szülőknek és a nagyszülőknek a feladata, hogy rávilágítsanak: igen, van, amikor nem azt kapjuk, amit megérdemelnénk, holott nem tettünk semmi rosszat, de ez egy lehetőség az ember számára, hogy fejlődjön, hogy tanuljon valamit az esetből és a negatív kimenetelt hosszú távon az előnyére fordítsa. Sajnos az ezzel járó fájdalomtól sem tudod őt megkímélni, de rávilágíthatsz arra, hogy mit tanulhat az esetből.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...