2016.04.28. 17:52:50 11028 359

Amit a hideg lábak ellen ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hol van már az idei tél? Az idő egyre naposabb, a hőmérő higanyszála kúszik felfelé. Lágy meleg simogatja arcunkat nap mint nap. Ám vannak közöttünk jó néhányan, akik a melegebb időjárás ellenére is küzdenek a hideg végtagokkal, lábakkal. Mire érdemes odafigyelni és mit tehetünk ellene?

Hideg lábak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hideg lábak

Az, hogy télen hamarabb kihűlnek, így hidegebbek is mondjuk a lábaink, valamennyire természetes jelenség. Ám a tavasszal, nyáron tapasztalható hideg végtagokra érdemes odafigyelni.

Lehetséges okok

Mi nők amúgy is hajlamosak vagyunk arra, hogy hidegebb kezekkel, lábakkal közlekedjünk. Ennek oka lehet, hogy a nők vegetatív idegrendszere – mely a simaizmok összehúzódásáért, így a vérkeringésért is felel – labilisabb. Míg az erősebbik nemnél az izmok aránya a testben 40 %, addig a hölgyeknél 25 %. Fontos megjegyezni azt is, hogy testünk úgy van kitalálva, hogy az élettanilag fontos szerveket (mint például az agy és a szív) tartsa melegen, vagyis ide pumpálja a több vért. Így a többi helyen, a végtagokban bizonyos szintű vérszegénység alakulhat ki.

Télen rendben, de tavasszal?

Ha tavasszal, nyáron, minden egyéb ok nélkül „hűlnek ki” a lábaink, annak hátterében keringési, idegrendszeri probléma is állhat. A fent említett okokon kívül a perifériás erek szűkületét okozhatja még egyéb betegség is, mint például a cukorbetegség, a stressz, különböző pajzsmirigybetegségek, alacsony vérnyomás, generalizált érszűkület.

Tehetünk ellene valamit?

Ha a probléma régóta fennáll, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnunk magunkat. Ám tavasszal, nyáron is érdemes odafigyelni a következőkre.

-Mindig legyen rajtad megfelelő talpvastagsággal bíró cipő! Továbbá figyelj oda arra is, hogy ne legyen túl szűk a lábbeli rajtad! Utóbbi vonatkozik a zoknira is!

-Legyen a séta, a mozgás a napod része. Ez nem csak alakodnak tesz jót, de a vérkeringésedet is élénkíti. Legalább naponta 30 percet áldozz egy kis sétára.

-Ha ülsz, inkább egymás mellé rakd a lábaidat, ne keresztezd egymáson. Ez akadályozhatja a vér áramlását, így hamarabb szembesülhetsz a hideg tappancsokkal.

-A fűszeres nem mindig tilos! A bors, a curry, chili, vagy a fahéj, esetleg a gyömbér felpezsdíti a vérünket, így felmelegíti a testünket. Ám a kávé és a cigaretta csak ront a helyzeten.

-Nyáron annyira nem népszerű elfoglaltság, de tavasszal még beiktathatunk néhány szauna látogatást. Felmelegíti testünket, ösztönzi a vérkeringésünket, és javítja a vér áramlását egész testünkben, tehát a lábainkban is. Ha nem szeretünk szaunázni, egy kellemes lábfürdő is megteszi.

-Végezz gyakorlatokat a lábfejeddel! Tekerd meg őket körkörösen, nyisd, majd zárd a lábujjaidat, hogy felpezsdítsd egy kicsit a vérkeringésed.

-Kérd meg a párodat, hogy gyakorolja masszőrtehetségét a Te lábfejeiden.:-) Ha ő nem ér rá (vagy egyszerűen csak nincs kedve), akkor gyúrd át a lábaidat magadnak. Milyen jó, hogy a láb mindig kéznél van.:-)

Forrás: brigitte.de, webbeteg.hu, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.