2015.07.27. 08:00:00 8259 205

Amit a fertőző kevésvérűségről tudni kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lóbetegség. Hazánkban nem volt és jelenleg sincs járvány, viszont nagyon sok rémhír kering a közösségi és magukat szaklapként beállító oldalakon. Röviden összefoglaljuk, amit a betegségről tudni kell.

Ló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

A gyógyíthatatlan lóbetegség

A fertőző kevésvérűség (FKV) egy vírus okozta betegség, amely csak és kizárólag az egypatájú állatokra (azaz ló, szamár, öszvér és zebra) veszélyes. Igen komoly, gyógyíthatatlan betegség, a köznyelv ezért is hívja ló-AIDS-nek.

Tünetei között szerepel a magas láz, ödéma (vizenyős daganatok), vérszegénység és gyengeség.

A lovak életük végéig hordozzák a betegséget, gyógymódja nincs, a fertőzött állatot sajnos el kell altatni.

Mit lehet ellene tenni?

Első és legfontosabb, hogy a betegséget rendszeresen vizsgáltatni kell, főleg, ha új lovat veszünk, kérjük el a papírjait, vagy kérjünk egy vizsgálatot (költsége 4-8000 Ft).

A másik fontos dolgok, hogy a betegség állatról állatra a testnedvekkel terjed, leggyakrabban a vérszívó legyekkel és szúnyogokkal: ellenük védekezni kell.

Fertőzött lovakról pletykáltak a közelemben!

Amennyiben lovakat tartunk, tegyünk meg mindent a vérszívó rovarok ellen. Egyébként emberre, (egypatájún kívüli) más háziállatra SEMMI veszélyt nem jelenthetnek a fertőzött állatok.

Szerencsére ez nem terjed levegőben, - pl. a madárinfluenza variánsaival ellentétben - valamint emberre nem veszélyes betegség, nem válhatunk hordozóvá sem.

Ha ilyenről hallunk (pl. a lovardából, ahová a gyereket visszük lovagolni), ne aggódjunk, és főleg ne mutassuk azt gyerekünk előtt! A legnagyobb kellemetlenség, ami érhet minket az az, hogy karantént rendelnek el az állatokra, ami miatt elmaradhat pl. a szabadban lovaglás vagy verseny.

Ne dőljünk az álhíreknek!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...