2017.05.13. 10:55:59 14160 357

Amikor (túl) gyakran kihagy az agy – Ezek a jelek is utalhatnak Alzheimer-kórra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idegsejtek pusztulásával, a központi idegrendszer elváltozásaival járó, felfedezőjéről, Alois Alzheimer-ről elnevezett Alzheimer-kór az elbutulással járó megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka. Habár legfőbb tünete a memória romlása, azért más változás, jel is utalhat rá.

Idős és fiatal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős és fiatal

A betegség első tünetei általában (már) 40 éves kor felett is megjelenhetnek, így érdemes odafigyelni bizonyos jelekre már ilyen korban is. Ugyan a kór nem gyógyítható, illetve nem is megelőzhető, de vannak gyógyszerek, módszerek, melyek segítségével mérsékelhetőek a tünetek, illetve késleltethető a betegség kialakulása.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni

Természetesen nem arról van szó, hogy ha valakinél ezek a tünetek megjelennek, akkor máris Alzheimer-kórja van! Diagnózist csakis szakember állíthat fel egy alaposabb kivizsgálás után. De azért vannak olyan jelek, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, pláne, ha gyakran, illetve hosszú távon jelentkeznek.

Mindennapi nehézségek

Ha olyan dolgok, mint az öltözködés, a bevásárlás, főzés, tömegközlekedés is gondot jelentenek, hajlamosak vagyunk sokszor ezeket a bajokat szétszórtság, fáradtság számlájára írni. Ha csak ritkán okoznak ezek a napi feladatok nehézségeket, lehet, tényleg a fáradtság, ám ha túl gyakran jelentkeznek, súlyosabb betegségre is utalhatnak.

Ha semmi sem érdekel…

A betegség nagyon korai stádiumában megfigyelhető, hogy a beteg elveszíti érdeklődését az emberi kapcsolatok, közösségi tevékenységek, de akár a saját hobbija iránt is. Energiaszintje csökken, kezdeményezőképessége visszaesik, kerüli a közösséget, az emberekkel való kommunikációt. Rosszabb esetben a fő betegség mellé még depresszió is társulhat.

Ha hirtelen változik

Ezekre a betegekre jellemzőek a viszonylag gyakori és elég extrém hangulatváltozások. Hirtelen lehet az ember nyugtalan, kétségbeesett, zavart, illetve melankolikus, depressziós hangulatú. Megeshet, hogy a napi rutin megtörése is bonyodalmakat okozhat nála.

Ha nem tiszta a kép

Meglehet, a látászavar is egy jel lehet, mely Alzheimer-kórra utalhat. Ennek oka, hogy a fehérjefoltok sokkal hamarabb megjelenhetnek a retinán, illetve a szem lencséjén, mint az agyban. Ha arcokat, helyeket nem ismerünk meg, lehet, nem a látásunkkal van a probléma…

Forrás: brigitte.de, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...