2014.11.02. 13:00:00 9367 56

Amikor kettő van belőled - Érdekességek az ikrekről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Senkire nem tudsz annyira haragudni, senkivel nem tudsz úgy összeveszni, mint a testvéreddel. Ám ugyanilyen heves vérmérséklettel vagy képes őt megvédeni bárkitől, aki bántja, vagy éppen csak csúnyán néz rá. Hiszen akárki elszomorítja, halál fia. Persze, ez alól Te, mint testvér, kivétel vagy. A testvéri köteléknél nincs szorosabb kapcsolat a világon. Vagy mégis?

Ikrek | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ikrek | Fotó: 123rf.com

Az utóbbi években nagyon megszaporodott a környezetünkben az ikerszülések száma. Ráadásul természetes úton fogantak. Kíváncsiak lettünk, hogy mi ennek az oka, s rövid keresgélés után meg is találtuk a választ az everydayhealth.com-on.

Nos, a kutatások arra utalnak, hogy amiatt növekedhetett meg az ikerszülések száma, mert egyre több nő 30 éves kora felett esik teherbe. Ebben a korban sokkal gyakoribb az ikerterhesség, mint a húszas éveikben lévő nőknél. Mintha az anya szervezete biztosítani akarná a megfelelő számú utódot... Ezenkívül természetesen a mesterséges megtermékenyítések is közrejátszanak abban, hogy egyre több ikerbabakocsit láthatunk.

Egy rejtély tehát kipipálva, de az ikrekkel kapcsolatban rengeteg érdekesség terjed, íme néhány, amelyekről talán még Te sem hallottál.

Tudtad…?

… hogy az ikreknek lehet különböző apukája is? Amennyiben az édesanya a termékeny időszak alatt több férfivel is együtt volt, ennek bizony megvan az esélye. Ám nincs ok az aggodalomra, csupán néhány ilyen eset van a világon.

…hogy az ikrek interakciója már az anyaméhben elkezdődik? Egy 2011-es olasz tanulmány szerint már a 14 hetes magzatok elkezdik egymást „keresni”, a 18. héttől pedig többet érintik meg a másikat, mint saját magukat.

… Cândido Godói, egy kis brazíliai város az ikrek fővárosa? Az 1960-as években ugrásszerűen megnőtt az ikerszülések száma a településen. Ebben az időszakban többször is látni vélték a környéken Dr. Joseph Mengelét, aki többek között a náci haláltáborokban végzett ikerkísérleteiről vált hírhedtté. Néhány szám, hogy tényleg sokan vannak: az alig 1,5 négyzetmérföldes területen körülbelül 80 család él és összesen 44 ikerpár.

… hogy mi az a kriptofázia? Az ikrek gyakran kifejlesztenek egy saját, titkos nyelvet, amelyet csak ők, illetve a testvérük ért. Eme jelenség neve a fent írt szó.

… hogy létezik egy nem mindennapi rekord az ikerszülésekkel kapcsolatban? Nos, ez nem egy mai dolog, valamikor 1770 előtt esett meg, hogy egy nő 16 ikerpárnak adott életet. Nem kis teljesítmény!

…hogy a tej akár az ikerszülés okozója is lehet? Tanulmányok szerint a tejtermékek fogyasztása növelheti az ikerszülés esélyét. Kutatások azt mondják, ennek magyarázata azok a növekedési hormonok, amit a tehenek kapnak.

… hogy még az egypetéjű ikreknek sem egyforma az ujjlenyomata? Mivel az anyaméh különböző területén fejlődnek, így különböző mintázat fejlődik az ujjacskáikon.

… sok sztár, többek között Ashton Kutcher, Giselle Bundchen, Scarlett Johansson is dicsekedhet egy kétpetéjű ikertesóval.

… hogy minden kétszázezredik szüléskor sziámi ikrek születnek? Nagyjából 70%-uk lány, és természetesen mindig egyneműek. Az elsődleges helyek, ahol „összekapcsolódhatnak” a szív, a máj, a bél és az agy.

… hogy a kutyák meg tudják különböztetni az ikreket? Még ha teljesen egyformák „kívülről”, és ugyanúgy vannak felöltözve, a kutyák akkor is teljes bizonyossággal meg tudják különböztetni őket az alapján, hogy mit ettek. Habár csak egy tanulmány született erről, a speciálisan kiképzett rendőrkutyák esetén alkalmazzák ezt a képességet.

Forrás: everydayhealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...