2016.10.04. 15:55:19 14223 311

Alga – az új csodaétek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kék és zöld algák térhódítása az utóbbi években egyre nagyobb, van, aki kapszulaként, étrend kiegészítőként fogyasztja, és van, aki a változatos étrend nélkülözhetetlen és ízletes (!) velejárójaként tekint rá. Az egyszerű sós vízi, növény-szerű organizmusok mára megkerülhetetlen szuperélelmiszernek számítanak.

Tengeri alga saláta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tengeri alga saláta

Igaz, még mindig nem áll rendelkezésünkre elegendő vizsgálat és kutatás, hogy egyértelműen kijelenthessük az algáknak minden háztartásban vagy gyógyszeres szekrénykében ott a helyük. Sokan jogosan attól tartanak, hogy nem feltétlenül jó helyről szerzik be a napi alaga adagot, hiszen az igénytelen élőlények, akár szennyezett vizekben is jól eléldegélnek, ezért baktérium- valamin nehézfém szennyezettek lehetnek. Ráadásul nem mindegyik algafajta rendelkezik azokkal az előnyökkel, amit úgy általában a tengeri hínárnak tulajdonítanak. Nagyon utána kell járni, hogy valóban jó minőségű algát kapj. Bizonytalanok lehetnek a források, de ha sikerül egy biztonságos formulát találnod, akkor a legtöbb ember számára nem jelent egészségügyi kockázatot a fogyasztásuk. A kismamáknak és az autoimmun betegségekkel küzdőknek azonban a biztonság kedvéért még a jó minőségűnek titulált algák fogyasztása sem ajánlott. No, de lássuk, hogy általánosságban milyen előnyöket tulajdonítanak nekik.

Magas tápanyag tartalom

A tengeri algák (mint például a spirulina) elsősorban magas kalcium tartalmáról híres, ezenkívül még rengeteg ásványi anyagot tartalmaz: vas, kálium, réz, magnézium, jód, cink található benne. Jód tartalma változó lehet, ezért azoknak, akik nem szenvednek jódhiányban illetve nem is szabad ezt az ásványi anyagot fogyasztaniuk nem ajánlott, hogy tengeri hínárt bármilyen formában fogyasszanak (gyógyászati mennyiségben), hiszen a túl sok jód is árthat a szervezetnek. Vitaminok közül az A-, B1-, B2-, B12-, C-, D- és E-vitamin található meg benne, és magas az antioxidáns valamint a fehérje tartalma is – emiatt vegetáriánusok körében népszerű lehet.

Spirulina étrendkiegészítőkSpirulina étrendkiegészítők

Mire lehet jó?

Bár a kutatások még gyermekcipőben járnak, mint említettük, de a következő egészségügyi problémákon azt feltételezik, hogy segíthet az alga magas tápanyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően:

 • Fogyókúra: kis kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is fogyaszthatják, és segíthet a nyomelemek bevitelében
 • Allergia: egyes kutatások szerint 6 hónapon keresztül kell fogyasztani 2 g algát naponta, és csökkenhetnek az allergiás tünetek felnőtteknél.
 • Cukorbetegség: egy kutatás szerint azok, akik naponta 2x1 g spirulina algát fogyasztottak 8 héten keresztül alacsonyabb vércukorszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem vittek be algát a szervezetükbe.
 • Sport teljesítmény: férfiakat vizsgáltak egy korábbi kutatásban, akik 6 g spirulinát fogyasztottak naponta, és az eredmények szerint hosszabb ideig voltak képesek sprintelni.
 • Krónikus fáradtság: a kutatások nem mutattak javulást felnőttek esetében, akik 3x1 g zöldalgát fogyasztottak naponta.
 • Koleszterinszint: a normál vagy az enyhén magas koleszterinszint esetében javulás állt be egy kutatás szerint, és csökkent a rossz koleszterin szintje, ugyanakkor egy másik kutatásban a teljes kolesztrinszint csökkenéséről számoltak be, így az eredmények nem meggyőzőek.
 • Alultápláltság: Ezt gyerekek esetében vizsgálták, és az eredmények változóak lettek.
 • A menopauza tünetei közül a depresszió és az idegesség csökkenését figyelték meg változó korú nők esetében, akik napi 1,6 g spirulinát fogyasztottak.

Ezen a területeken még több kutatásra van szükség:

 • PMS
 • Általános immunerősítés
 • Emésztés
 • Szívbetegségek megelőzése
 • Gyulladások
 • Vírusos betegségek
 • Szépségápolás: hajápolás, bőrápolás

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat illetve véleményt.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...