2022.08.12. 16:10:18 8524 287

Talajtakarók – Zöld ötletek kavics, murva és mulcs helyett
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szépnek és letisztultnak hathat egy kaviccsal vagy mulccsal feltöltött terület, ugyanakkor kevésbé segíti a természetes vízmegkötő képességét a talajnak, kevésbé természetes megoldás. A következő ötletek között mazsolázva biztosan találsz kedvedre valót.

Borostyán a falon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borostyán a falon

Ha zöldebb környezetben szeretnél élni, akkor a mostanában divatos kavicságyak helyett válassz talajtakaró növényeket! Ezekkel is megszabadulhatsz a gyomoktól, ugyanakkor élhetőbb lesz a kert, még a meleg is elviselhetőbbé válik, hiszen a beton vagy kavics felületek jobban felmelegszenek, mint egy zöld ágyás.

Erdei borostyán

Kerítésre, fára vagy házfalra is felfuttathatod, de talajtakarásban is verhetetlen a borostyán, amit a napostól az árnyékos helyekig bárhová ültethetsz. Ha inkább napos helyet választottál, akkor a nyári szárazságban meghálálja a locsolást. Metszeni szükséges lehet, ha kordában akarod tartani. Késő nyáron a virágait is megcsodálhatod, mely zöldessárga és nektárban gazdag, ezért a méhek is szeretik, termését pedig a madarak csipegetik. Levelei nagyon mutatósak, és télen is fenn maradnak.

Kúszó kecskerágó

Talajtakarónak, cserjének vagy akár kerítésre futtatva is mutatós a díszes levelű kecskerágó. Az örökzöld törpecserje rendkívül ellenálló és igénytelen. Napos vagy félárnyékos helyre is ültethetjük, azonban a talaj laza szerkezete, jó vízelvezető képessége elengedhetetlen.

Henye boróka

Az alacsonyra növő, terülő boróka nagy helyigényű, hiszen hajtásai 2-3 m hosszúra is megnőhetnek, így nagyobb területre érdemes ültetni. Igényli a napfényt, ezért mindenképpen világos helyet válasszunk neki. Szereti a kissé nedvesebb talajt, a nyári forróságban igényli és meghálja a locsolást az az örökzöld növény.

Kis meténg és nagy meténg

A meténgek szeretik az árnyékosabb helyeket és a nedves talajt, így ilyen helyre ajánlható talajtakaráshoz. A talajmentén növekszik, félörökzöldnek mondható mindkét fajta, kifejezetten talajtakarásra használják, szép, lilás kék vagy fehér virágokat hoznak.

Pázsit viola

Az örökzöld növényke alacsonyra nő, kis bokrokat alkot, májusban lilás, rózsaszín, illetve kékes árnyalatú apró virágokat hoz. Napos sziklakertbe, járdaszegély vagy betonkerítés mellé ideális választás, mert gyönyörű színeivel feldobja a környezetet, ugyanakkor annyira igénytelen, hogy még öntözni sem kell. Virágzás után érdemes visszametszeni.

Kúszó lángvirág

Fehér, lila vagy rózsaszín kis párnák, gyönyörű apró virágokkal, melyek évről évre visszatérnek, tőosztással vagy dugványozással szaporítható is. Talajtakaróként a kerítés elé vagy az előkertbe, sziklakertbe is tökéletes választás. Elnyomja a gyomokat, és nagyon mutatós. Átlagos tápanyagtartalmú, laza talajban érzi magát a legjobban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...