2019.11.25. 16:08:13 11696 337

Akciós vagy nem is annyira? Black Friday és ami mögötte van
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mind hallottunk már olyan esetekről, amikor kiderült, hogy az őrületes akció keretében jól pofára ejtették az illetőt - például már használt cikket küldtek ki neki, vagy az adott termék az év többi napján is pontosan ugyanannyiba került, mint a fekete pénteken (ekkor ugyanis csak az eredeti ár lett magasabb...). Hogy elkerüljük az átverést, olvassuk el a D.A.S. hasznos jogi tanácsait!

Impulzív vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Impulzív vásárlás

Az őszi hónapokat megnövekedett vásárlói kedv jellemzi, ami egyértelműen kapcsolatba hozható a karácsonyi ünnepek közeledtéhez.

Az eladók is ráerősítenek erre a folyamatra különböző akciós ajánlatok tömegével találkozhatunk ilyenkor – az utóbbi években nálunk is megjelenő több napos novemberi esemény tavaly kétmillió vásárlót és a hetvennyolc milliárd forintos (!) forgalmat bonyolított le! Az ilyen események sajnos nem csak kellemes meglepetéseket okozhatnak, ugyanakkor tudatos vásárlóként számos nehézségtől megkímélhetjük magunkat.

Nem mind arany, ami fénylik

Ezt most nem a szó szoros értelmében állítjuk, hanem a csalogató ajánlatokra. A fent már említett akciós ajánlatok jellemzően korlátozott ideig vehetők igénybe a kedvezményes termékek vonatkozásában – ez azonban nem jogosítja fel a kereskedőt arra, hogy az engedménnyel nem érintett árucikkekről is ezt a látszatot keltse. Ha tehát a rendkívül kedvezőnek ítélt áron megvásárolt kenyérpirító a nagy akciót követő két hét múlva is változatlan értékért szerepel a rendelhető termékek listáján, jó eséllyel valótlan állítással találkoztunk a korlátozott ajánlatot illetően, mellyel a kereskedő a vásárlásra akart buzdítani bennünket.

Hasonlóképpen érdemes tisztában lennünk fogyasztói jogainkkal a hibás teljesítés esetén, melyek legtömörebben az alábbi három pontban foglalhatók össze:

– Az árucikkre egy év jótállás vonatkozik a vásárlástól számítva.

– Ettől függetlenül – ugyancsak az adásvétel időpontjától – kétéves szavatosság vonatkozik a vállalkozástól vásárolt termékekre, és az első hat hónapban bekövetkezett hibáról vélelmezni kell, hogy annak oka a teljesítéskor már megvolt.

– Ha a vásárlást követő három munkanapon belül az áru hibája miatt a fogyasztó csereigényt érvényesít, annak a vállalkozás köteles eleget tenni.

Amennyiben ezen jogosultságok bármelyikét a kereskedő úgy tünteti fel, mintha extra szolgáltatásként, bónuszként biztosítanák a fogyasztónak, hamis különleges ajánlattal van dolgunk.

Végül, különösen nagymértékű akciós ajánlatok kapcsán lényeges, hogy a kereskedőknek nem szabad rendkívül alacsony áron eladásra kínálniuk termékeiket, amennyiben arról nincs elegendő a raktáron. Mi több, kötelező tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy pontosan milyen mennyiségben tudják az adott árut értékesíteni, és meg kell jelölniük árajánlatuk érvényességét is.

Amennyiben a fentiek bármelyikével találkozunk, érdemes panaszunkkal a lakóhelyünk szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatóságot felkeresni!

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.