2017.05.16. 11:01:00 8896 209

Akarsz sírni? Ezt kérdezi a legújabb számítógépes vírus
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Múlt péntek óta találkozhatsz a főcímekkel: újabb vírus söpört végig, szinte az egész világon, és nagyon komoly károkat okozott kórházakban, iskolákban, vállalkozásokban. Ez alapjaiban talán kevésbé érdekel téged, hiszen te nem nézel „olyan” oldalakat. Konyhanyelven leírjuk, miért vagy mégis veszélyben. És igen, ha utolér, sírni fogsz.

A WannaCry vírus zsaroló ablaka (kép: wikipedia.hu) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A WannaCry vírus zsaroló ablaka (kép: wikipedia.hu)

Az NSA tudott róla

A vírust az NSA amerikai hírszerző szervezet által kihasznált biztonsági rést használja ki. Ők elég régóta tudtak a potenciális veszélyforrásról, viszont számukra ez lehetőség volt arra, hogy megfigyelhessék a számukra gyanús egyének számítógépét. Ezért nem nagyon szorgoskodtak, hogy befoltozzák a rést. Viszont tőlük egy hekkercsoport adatokat szerzett – közte a biztonsági rés leírását is. Így akadálytalanul megalkothatták a vírust, amely egy az operációs rendszer (esetünkben a Windows) olyan hibáját használja ki, hogy a terjedéséhez még csak fertőzött weboldalakat sem kell látogatnod!

Szinte bárki lehet érintett, több százezer gép fertőződött meg (kép: wikipedia.org)Szinte bárki lehet érintett, több százezer gép fertőződött meg (kép: wikipedia.org)

De miért ez a nagy felhajtás?

Egyszerű: miattad. Pontosabban a fájljaid érdekében, a családi fotók, videók, dokumentumaid mind elvesznek, hiszen a WannaCry vírus titkosítja azokat, és csak kb. 85 000 Ft-ért vásárolhatod meg a feloldást. Nem védenek ellene a vírusirtók (amit egyébként használj), jelen pillanatban úgy áll a dolog, hogy véglegesen elvesznek fájljaid. Pontosabban megvannak, csak nem lehet megnyitni azokat.

A szomszéd srác csinálja a gépemet, kétévente egyszer

A Microsoft hétvégén kiadott egy frissítést, de ha a gépeden legális operációs rendszer fut, és azt rendszeresen frissíted, neked azt már nem kell letöltened. A gond csak akkor van, ha a nem legális operációs rendszer frissítéseit kiiktattátok. A Start menü megnyitása után kezdd el gépelni, hogy „frissítés”, és válaszd a felugró menüpontot (pl. Windows 10 esetén „Frissítések keresése”). Ha találhatók frissítések, telepítsd azokat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...