2022.10.04. 09:35:00 6321 218

A Világűr hete: Porszemként az Univerzumban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

“Elég egyetlen pillantást vetnünk a végtelen, sötét messziségbe, hogy lássuk, milyen kicsiny és törékeny a mi Föld nevű űrhajónk. Már csak ezért is érdemes fürkészni az éjszakai égboltot.” Peter Wohlleben

Asztronauta a világűrben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Asztronauta a világűrben

Mától zajlik az éves Világűr hete programsorozat, amelyet 2000 óta rendeznek meg világszerte. Az űrutazás két mérföldkövére emlékeznek a hét nyitó- és záródátumával.
1957.10.04-én állították Föld körüli pályára a Föld első mesterséges holdját, azaz a Szputnyik 1 elnevezésű szatelitet, míg 1967.10.10-én az űrkutatás békés felhasználásáról szóló megállapodás lépett életbe.

Az évente megrendezes Űrkutatási Világhét célja az, hogy felhívja a társadalom figyelmét az űrtechnológia széleskörű felhasználási lehetőségére a figyelmet.
A Nasa által indított Kepler program pl. az úgynevezett “lakható zóna” felkutatására szolgál, aminek során olyan bolygót szeretnének felfedezni, amely alkalmas lehet élet kialakulására.
A párhuzamosan futó projektek között kiemelt szerepet kapott a Holdkutatás és a Napkutatás, de saját Naprendszerünkön kívül más Univerzumok felfedezése és vizsgálata ugyancsak napirenden van.

Hogyan vehetünk részt a Világűr hetében?

  • Kiránduljunk, és látogassunk el egy planetáriumba!
  • Olvassunk a magyar űrkutatás kiemelkedő alakjairől: Farkas Bertalanon kívül érdemes Bay Zoltán nevét is megjegyeznünk. Ő a mikrohullámú kísérletekért felelős csoportot vezette, és munkájuk során jelent meg a radarcsillagászat, mint új ág.
  • Romantikus vagy baráti séta során próbáljunk elcsípni egy felhőmentes éjszakát: Emlékezzünk vissza a nyáresti égboltra, és térképezzük fel a csillagképek útvonalát!
  • Nézzünk filmeket a világűrről! Aki nem szereti a dokumentumfilmeket, számtalan - a valósághoz közeli - mozifilm közül választhat. Nézd újra az Armageddont vagy az Apollo 13 legénységének történetét, de ha nem láttad még pl. a Gravitáció, a Csillagok között vagy éppen a Mentőexpedíció című filmeket, érdemes megnézni ezeket is. Az elsőből a súlytalanságról, a másodikból a szingularitásról, míg a harmadik alkotásból a Marsról tanulhatunk meg érdekes dolgokat szórakoztató módon.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.