2022.10.04. 09:35:00 6349 218

A Világűr hete: Porszemként az Univerzumban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

“Elég egyetlen pillantást vetnünk a végtelen, sötét messziségbe, hogy lássuk, milyen kicsiny és törékeny a mi Föld nevű űrhajónk. Már csak ezért is érdemes fürkészni az éjszakai égboltot.” Peter Wohlleben

Asztronauta a világűrben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Asztronauta a világűrben

Mától zajlik az éves Világűr hete programsorozat, amelyet 2000 óta rendeznek meg világszerte. Az űrutazás két mérföldkövére emlékeznek a hét nyitó- és záródátumával.
1957.10.04-én állították Föld körüli pályára a Föld első mesterséges holdját, azaz a Szputnyik 1 elnevezésű szatelitet, míg 1967.10.10-én az űrkutatás békés felhasználásáról szóló megállapodás lépett életbe.

Az évente megrendezes Űrkutatási Világhét célja az, hogy felhívja a társadalom figyelmét az űrtechnológia széleskörű felhasználási lehetőségére a figyelmet.
A Nasa által indított Kepler program pl. az úgynevezett “lakható zóna” felkutatására szolgál, aminek során olyan bolygót szeretnének felfedezni, amely alkalmas lehet élet kialakulására.
A párhuzamosan futó projektek között kiemelt szerepet kapott a Holdkutatás és a Napkutatás, de saját Naprendszerünkön kívül más Univerzumok felfedezése és vizsgálata ugyancsak napirenden van.

Hogyan vehetünk részt a Világűr hetében?

  • Kiránduljunk, és látogassunk el egy planetáriumba!
  • Olvassunk a magyar űrkutatás kiemelkedő alakjairől: Farkas Bertalanon kívül érdemes Bay Zoltán nevét is megjegyeznünk. Ő a mikrohullámú kísérletekért felelős csoportot vezette, és munkájuk során jelent meg a radarcsillagászat, mint új ág.
  • Romantikus vagy baráti séta során próbáljunk elcsípni egy felhőmentes éjszakát: Emlékezzünk vissza a nyáresti égboltra, és térképezzük fel a csillagképek útvonalát!
  • Nézzünk filmeket a világűrről! Aki nem szereti a dokumentumfilmeket, számtalan - a valósághoz közeli - mozifilm közül választhat. Nézd újra az Armageddont vagy az Apollo 13 legénységének történetét, de ha nem láttad még pl. a Gravitáció, a Csillagok között vagy éppen a Mentőexpedíció című filmeket, érdemes megnézni ezeket is. Az elsőből a súlytalanságról, a másodikból a szingularitásról, míg a harmadik alkotásból a Marsról tanulhatunk meg érdekes dolgokat szórakoztató módon.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...