2020.12.26. 17:27:52 10743 238

A világ legmagasabb emberének története
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világon élt valaha legmagasabb emberét, aki 2,72 méter magas volt Robert Wadlownak hívták. 1918. február 22-én született Altonban, Illinois államban.

Gének - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gének

Wadlon születése előtt, sokáig a világ legmagasabb emberének a legendás Básán királyát tartottuk, aki a korabeli leírások alapján 2,5 méter magas volt. Robert esetében a 2,7 méter magasságával bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe, mint a világ legmagasabb embere.

Élete

Robert születésekor normális baba volt, 3,60 kilogrammal jött a világra. De az agyalapi mirigy hiperaktivitása miatt folyamatosan nőtt. Mikor betöltötte az ötödik életévét, már 1,6 méter magas volt és innentől kezdve nem volt megállás. 17 évesen már meghaladta a 2,5 métert. Ez az extrém magasság persze rendkívül sok egészségügyi problémát is jelentett Robertnek, amitől egész életében szenvedett.

Beiratkozott jogra, de végül egy cirkuszi társasághoz lépett be és velük bejárta fél Amerikát. Robert lábmérete 75-ös volt, ekkora méretre nagyon költséges volt a cipőinek elkészítése, hiszen egyedileg kellett előállítani. Szerencsére az INTERCO cipőgyártó cég felajánlotta, hogy ingyen elkészíti a lábbeliket, csak Robert legyen a cégük „reklámlába”. Természetesen Robertnek mindez nem volt ellenére.

Élete utolsó éveiben sajnos a lábai nem bírták a terhelést így merevítőkre volt szüksége. A lábai mindig komoly problémát jelentettek neki. A 30-as években többször kezelték fertőzésekkel és törött csontokkal. Végül 1940-ben, csupán 22 évesen egy elfertőződött lábsérülés okán Robert elhunyt. A temetésén közel 40 000 ember vett részt. 1985-ben a Dél-Illinoisi Egyetem Edwadsville-i Fogorvosi Karán szobrot állítottak neki.

Tudtad?

A gyerekeknél a nagymértékű növekedést, ami nem is áll meg, egy rendellenesség okozza, aminek elnevezése a gigantizmus. Az óriásnövésnek is nevezett betegséget a növekedési hormon túltermelődése okozza, aminek hátterében az agyalapi mirigy jóindulatú daganata áll. A felnőtteknél is előfordulhat gigantizmus, csak az ő esetükben akromegáliának hívják és nem óriásnövekedést eredményez, hanem teljesen más tüneteket produkál.

forrás: promotions.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...