2016.06.02. 15:32:06 18998 340

A titokzatos indiai citromfű
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy brit főzős műsorban tűnt fel először számomra, hogy lemongrass-ként utaltak egy általam teljesen ismeretlen növényre és gyökerére, ami leginkább újhagymára hasonlított, de nem az volt. Elgondolkoztam rajta, hogy vajon kétféle citromfű van? Kis kutatás után kiderült, hogy igen, kétféle citromfű is létezik, az egyik az általam is ismert gyógynövény, a másik pedig az indiai. Most ez utóbbiról lesz szó.

Indiai citromfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Indiai citromfű

Miért titokzatos számunkra az indiai citromfű?

Ahogy a neve is sugallja, ez a citromfű Indiából származik, és egészen másként néz ki, mint az itthon általánosan ismert citromfű, amivel csak a magyar neve és citrusos aromája azonos. Ez utóbbi Melissa officinalis névre hallgat, míg az indiai citromfű latin neve: Cymbopogon citratus. Kellemes, citrusos ízét az ázsiai konyha remekül kihasználja, illóolaja igazi csodaszer. A konyhában főleg csirke, halak, levesek és curry kiegészítője, de tea is készülhet belőle. Az illóolajnak többféle gyógyhatást is tulajdonítanak. A gyógyászatban a szárát és a levélrügyeket alkalmazzák.

Az indiai citromfű illóolaja

Ha az összetételét vesszük az indiai citromfű illóolajában triterpének (cymbopogon és cymbopogonol),terpének, alkohol, ketonok és aldehidek vannak. A föld felett látható, fűszerű részben között flavonoidok, luteolin, klorogénsav, kávésav, hidrokinon és katekol lakik – írja a borostyan.net.

Az indiai citromfű kedvező összetételének köszönhetően jó antibakteriális, antifungális (gombaellenes), gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Megfázásra, felfázásra, bakteriális vagy gombás fertőzések kezelésére, hasmenésre, lázra alkalmazható. Ha az illóolajat választjuk, tartsuk be az utasításokat. Kiváló nyugtató hatása is van, így az elalvást is segíti, enyhe depresszióra, szorongásra is alkalmazhatjuk. Serkenti a vérkeringést. Az indiai citromfű hatóanyag lehet vízhajtó és görcsoldó készítményekben is.

Az indiai citromfű tea

Szárított formában teafűként is megvásárolható. Jó emésztési problémákra, émelygésre, fejfájásra, menstruációs görcsökre és a vérkeringés fokozására. A koleszterin szintre is jó hatással lehet.

Indiai citromfűIndiai citromfű

Mire használhatjuk még?

Antibakteriális hatásának köszönhetően természetes fertőtlenítőként is alkalmazhatjuk. Csepegtessünk belőle például a folyékonyszappanunkhoz, vagy a felmosó vízbe. Egyéb olajakkal is vegyíthetjük, és fokozhatjuk a fertőtlenítő hatását például teafaolajjal.

A szúnyogok, muslicák és más kisebb rovarok nem szeretik az illatát, így a terasz köré ültetve jó riasztószerként funkcionálhat. Kis illóolajtartókba adagolva az olaja is használható erre a célra. Ha bőrre kenjük, minden esetben teszteljük, mivel bőrirritációt okozhat. Inkább csak kis mennyiséggel kezdjük, és önállóan ne alkalmazzunk, használjunk úgynevezett bázisolajat, ami nem irritáló hatású, és ehhez csepegtessünk a citromfű olajából.

Nyugati és keleti

Az indiai citromfűből általában kétfélét különböztetnek meg, a nyugati és a keleti típusút, amelyek csak az aromájukban térnek el, ugyanis a keletit enyhén frissebbnek tartják a vadászkutya orrú szakértők. Ha kertünkben termesztjük, hagyjunk neki helyet, mert akár két méter magasra is megnőhet a hatalmas fűcsomó.

A hagyományos citromfű - Melissa officinalis

CitromfűCitromfű

Az általában magyar konyhakertekben megtalálható citromfűről és termesztéséről itt olvashatsz.

Figyelem! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: blog.aroma-botanica.hu, borostyan.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.