2015.04.16. 08:00:00 7788 214

A társasházak energetikai korszerűsítésére április 30-tól lehet pályázni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Otthon melege programban április 30-tól lehet pályázni a társasházak energetikai korszerűsítésére - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construma ÖkoCity 2015 interaktív kiállítás megnyitóját követően szerdán az MTI-nek.

Társasház - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Társasház

Szabó Zsolt kiemelte: a pályázatban 5-60 lakásos épületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást, pályázni a forráskeret kimerüléséig lehet majd.

Rámutatott: a magyarországi magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok 70 százaléka, nagyjából 3 millió ingatlan energetikailag veszteséges. Az energiahatékonysági fejlesztésekhez minden eddiginél több forrás áll rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós fejlesztési időszakban.

Jelezte: a rendelkezésre álló 120 milliárd forintos keretösszeg - ami az 50 százalékos saját erővel vagy hitel jellegű forrással kiegészülve 240 milliárd forint - lehetővé teszi a magyarországi lakásállomány nagy részének energetikai megújulását. A napelemek esetében akár évi 80 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre - tette hozzá.

Elmondta, hogy a tárca számításai szerint lakásonként nagyjából 1,5-2 millió forint felújítási keretösszeggel lehet számolni, a saját erővel együtt.

A Reneo nemzetközi megújuló energia szakkiállításon belül, az Öko City 2015 kiállításon szerdán bemutattak egy 2020-as előírásoknak megfelelő, közel nettó nulla energia-felhasználású épületet. A ház energiaigénye nyomon követhető egy interaktív táblán.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a környezettudatos, energiabarát építkezéssel és a felújítás során alkalmazható technológiákkal.

A kiállítás központi része a kormányzati tájékoztatósziget, ahol jogszabályokról, energiahatékonyságról, az építési termékek új forgalmazási szabályairól, pályázati lehetőségekről adnak tájékoztatást az NFM, a Miniszterelnökség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szakemberei.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...