2020.06.30. 14:32:45 8483 259

A szép tiszta kerti bútor titka - vegyszermentesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen ápolt, tiszta és rendezett a kerted minden fája! Ezúttal eldobhatod a metszőollót és előkaphatod a gumikesztyűt, mert most a fabútorokról lesz szó. A kerti, illetve teraszbútor tisztán tartásához írtunk össze néhány nagyon hasznos tippet, amikkel gyerekjáték lesz a takarítás. Ápolásra, tisztításra fel!

Kerti bútor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerti bútor

A klasszikus műanyag kerti asztalokat, székeket jóval könnyebb tisztán tartani az évek során, és ápolás nélkül is viszonylag időtállóak. Ám esztétikai szempontból messze elmaradnak a fabútoroktól. Tehát ha igényes fából készült kerti kiegészítőket választottunk, a takarításra is nagyobb gondot kell fordítanunk. A kültéri tárgyak jóval nagyobb szennyezettségnek vannak kitéve, hiszen az utca pora, a kipufogógáz, az időjárás hozadékai mind lerakódnak rajta. Ezen felül a használatból adódó szennyeződésekkel is meg kell küzdenünk, ami egy-egy kerti partit követően vadabb és zsírosabb lehet, mint reméltük.

Először takarítsuk el a szemetet a bútorról

Seperjük vagy porszívózzuk át a kerti bútor felületeit, így eltávolítva a pókhálókat, növényi maradékokat, a por egy részét. Ez nagyon fontos, hiszen a nagyobb koszt csinálunk, ha a pókhálókat, faleveleket elkezdjük belesikálni a fába. Míg műanyag és műrattan bútoroknál a magasnyomású mosó jó megoldás lehet, a fa termékek esetén ennél óvatosabbnak kell lennünk, ha nem akarunk sérülést okozni a berendezésen.

A makacs foltok vegyszermentes megoldása: a mosószóda

Mosószódából készíthetünk krémet a ragaszkodóbb, zsírosabb szennyeződések ellen. Először is keverjünk össze fel 2,5 liter forrásban lévő vizet 2 evőkanál vízben előre feloldott keményítővel, majd adjunk hozzá 50 gramm mosószódát. Forraljuk tovább. Néhány percnyi zubogás után zárjuk le, és tegyük félre hűlni. Ha langyosra hűlt, kenjük be vele a bútorainkat és hagyjuk így 5 órán át. Háziállat és kisgyermek mentes helyen. 5 órával később tiszta vízzel, puha szivaccsal mossuk le.

Általános mosás és ápolás

A kenőszappan valódi vegyszer pótló csodafegyver a faápolás terén. Abszolút nem környezetszennyező, mégis ügyesen elbánik a kosszal. 4-5 liter meleg vízhez tegyünk néhány csepp kenőszappant. Ronggyal, szivaccsal vagy körömkefével álljunk neki a takarításnak, vigyük fel az elegyet, majd pár perc hatóidőt követően töröljük át alaposan, erősebben a bútor minden zegzugát. Puha ronggyal, bő, tiszta vízzel mossuk le a kenőszappant! Természetes olajtartalmának köszönhetően nem csak tiszta, de egyben ápolt bútor lesz a végeredményt.

Ha kenőszappan nincs a kamrában…

Kapj elő helyette sütőport! Keverd egy kis ecettel és némi vízzel és már indulhat is a sika-mika. A kenőszappanhoz hasonlóan vigyük fel, hagyjuk hatni pár percig, majd mosogassuk le. Penész, algák és nedvességfoltok nagy ellensége, ezekre is használd bátran. Mivel a sütőporos keverék az ápolást nem oldja meg, ezért arra külön kell gondolnod. Ha a bútorod tiszta és megszáradt, dörzsöld át lenolajjal vagy válassz fatípusnak megfelelő olajat! Ne hagyd ki ezt a lépést, mert az ápolással megnyújthatod a kerti bútor élettartamát, megőrizve kezdeti szépségét.

Fontos! Nem érdemes a legnagyobb melegben, ragyogó napsütésben dolgoznod. A hő és a napfény hatására a tisztító elegyek rászáradhatnak, ráéghetnek a bútorra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...