2014.08.02. 06:15:00 5779 31

A svájciak megvédik magukat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha egy társaságban Svájc kerül szóba, mindenki a jólétre gondol először, majd arra, hogy az egyetlen ország, amely mindkét világháborúban semleges tudott maradni, biztosan nagyon békés polgárok lakják. Ez a következtetés azonban téves, legalábbis a második része.

Svájc: nem is olyan békés, mint amilyennek látszik. (Kép forrása: beingclassicallyliberal.liberty.me) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Svájc: nem is olyan békés, mint amilyennek látszik. (Kép forrása: beingclassicallyliberal.liberty.me)

46/100

Európai szinten kimagasló a fegyvertartók aránya, 100-ból 46 lakosnak van fegyvere. Hogy érzékeltessük, mennyire kimagasló érték ez, a világon csak két helyen magasabb ez a szám, az USA-ban 89, Yemenben 55.

A lakosok által birtokolt lőfegyverek pontos száma nem ismert, mivel nincs központi nyilvántartás, csak a 26 kanton eredményei összesítésével. Egy genfi intézmény felmérése szerint a 8 millió lakosra 3,4 millió lőfegyver jut.

Megmagyarázható

A fenti számok Svájc különös védelmi rendszerével magyarázhatók: főleg a lakosságra épül.

Minden 18 és 34 év közötti svájci férfinak kötelező katonai kiképzést kell teljesítenie, és kell tartania otthonában rohampuskát vagy pisztolyt, amelyekkel védenie kell hazáját, ha a szükség úgy hozza. Történészek úgy vélik, hogy ez volt az oka annak, hogy a németek a II. Világháború alatt nem támadták meg Svájcot.

Nem szabályozzák túl, de nincs is rá szükség

A fegyvertartás kultúrája egészen mélyen gyökerekkel rendelkezik az országban, a szabályozások lazák, és a sportlövészet is nagyon kedvelt.

Mégis, figyelembe véve, hogy mennyi fegyver van az országban, a lőfegyverekhez köthető halálozások száma nagyon alacsony, 3 ilyen eset jut 100 000 lakosra. Összehasonltásul Amerikában 10,3.

Mégis hogy?

Hogy lehet ez? Az egyik lehetséges ok az, hogy az automata fegyvereket tiltják, és az adott személy nem birtokolhat lőfegyvert, ha korábban büntetve volt, vagy bármilyen függéssel illetve pszichiátriai problémával kezelték. A másik lehetséges ok a szociális, kultúrális vonal, miszerint az országban nagyon alacsony a droghasználók száma, és az emberek mindentől fontosabbnak tartják a biztonságot.

Azért sajnos voltak ebből bajok

A tömegmészárlások szerencsére ritkák, de nem példa nélküliek. A legkirívóbb eset 2001-ben történt, amikor egy férfi Zug kantonban 14 embert megölt, 10-et pedig megsebesített, mielőtt végzett magával.

Az eset után után baloldali politikusok és az áldozatok hozzátartozói megpróbálták elérni, hogy a fegyvereket a lakosok ne az otthonukban tarthassák, hanem egy közös, őrzött helyen, és hozzanak létre központi nyilvántartást. A törvényjavaslatot 2011-ben végül nem szavazták meg.

Sajnos egy évvel később újra előkerült a téma, két eset után, amelyek együtt 7 halálos áldozatot és 8 sérültet jelentettek.

Ezek hatására a svájci kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a különálló nyilvántartások egymás között cseréljenek információkat, ezáltal nagyobb rálátás legyen a fegyvertartókra. A fegyverek továbbra is magánkézben maradnak, ez Svájc különös hadserege, amely biztosítja, hogy bármit is hozzanak az elkövetkező évet, az ország továbbra is kívülről nézi majd az eseményeket.

Forrás: ozy.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...