2017.10.02. 13:47:27 7920 218

A spanyol kormány szerint a hatóságok fellépése arányos, a katalán vezetés szerint nem
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A spanyol kormány szerint a hatóságok arányosan léptek fel Katalóniában az illegális önrendelkezési népszavazás megakadályozására, míg a katalán kormány ennek éppen ellenkezőjét gondolja - derült ki a két kormány képviselőinek vasárnapi sajtótájékoztatóin.

La Rambla, Barcelona - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com La Rambla, Barcelona

Nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló - jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban. Úgy fogalmazott, hogy a biztonsági erők teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit és "arányosan cselekedtek". Ennek a "bohózatnak" a folytatása nem vezet sehova - mondta és felszólította a katalán vezetést annak "azonnali" befejezésére.

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország egy konszolidált és erős demokrácia, amelyben az állampolgárok jogai és kötelezettségei felette állnak "kormányaik vágyainak". Világos, hogy kié a felelősség a kialakult helyzetért - mondta.

"Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt" - jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő Barcelonában, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.

Adataik szerint 337 ember (Frissítés: 893 fő) sérült meg a rendőri akciókban, amelyekkel igyekeztek megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást. Arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint kilenc rendőr és két csendőr szenvedett sérülést az összecsapásokban, amelyek nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem más városokban, például Tarragonában és Lleidában is.

A belügyminisztérium egy videofelvételt is közzétett, amelyen az látszik, hogy a csendőröket dobálja egy mintegy húsz főből álló csoport.

Barcelona belvárosában egy ponton a referendum védelmezőinek csoportja barikádot is emelt, amelyhez egy építkezésen hagyott anyagokat, egyebek mellett cementes zsákokat használt fel.

Jordi Turull sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a katalán kormány információi szerint a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni és újságírói kérdésre a választási részvételt 50 százalékosnak mondta. A katalán vezetés szerint a voksolás eredménye jelen körülmények között is érvényes lesz.

Eközben a sajtóban beszámolók jelentek meg arról, hogy vannak helyek, ahol a választásra jogosultság ellenőrzése nélkül gyűjtik az urnákba a szavazatokat.

Miután a spanyol kormány kiiktatta a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét, a katalán kormány egy mobiltelefonos applikációt hozott létre, amelyen keresztül ellenőrizni lehet a szavazási jogosultságot a szavazóhelyiségekben. Sajtóhírek szerint azonban ennek működésével is voltak problémák már a nap folyamán.

A magyar közmédia helyszíni tudósítójának az egyik barcelonai szavazóhelyiségben a szavazást lebonyolító önkéntesek azt mondták: az applikációval ellenőrzik a választói névjegyzéket, majd egy füzetbe felírják a megjelentek adatait és a nap végén ellenőrzik, hogy annyi szavazat van-e a dobozban, mint ahány név szerepel a lapokon.

A rendőri erőszak ellen tiltakoztak Katalóniában

A rendőri erőszak ellen tiltakozva vonultak utcára az emberek szerte Katalóniában hétfőn, egy nappal a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást követően, amely a rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollott.

A katalán kormány épülete előtt délben több százan voltak, és tapssal fogadták a helyi elnököt és kabinetjének tagjait.

"Függetlenség", "Egyoldalú nyilatkozat" - kiabálták, utóbbival a Spanyolországtól elszakadást követelve.

Az eseményen megjelent Ada Colau, Barcelona polgármestere, aki a néhány perces csendes tiltakozást követően újságíróknak elmondta: a városi önkormányzat feljelentést tesz az állampolgárok elleni rendőri intézkedések miatt.

Barcelonában az egyetem előtti téren több ezer diák tiltakozott, és így tettek sokan mások is több katalán város és település önkormányzata előtt.

A katalán kormány legfrissebb adatai szerint vasárnap összesen 893-an sérültek meg az összetűzésekben, közülük négyen vannak még kórházban, két ember sérülése súlyos.

A spanyol belügyminisztérium közlése szerint 33 rendőr és csendőr is megsérült az akciókban.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...