2019.05.28. 14:37:34 10323 337

A sok eső miatt oda kell figyelni a növényvédelemre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napokban lehullott eső mennyisége jót tett a zöldségeknek és a gyümölcsöknek egyaránt, segítette a növekedésüket, a hűvös és csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre - mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek.

Meggy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meggy

A gabonatermesztők szövetsége szerint is hátráltatja a vegyszeres gyomirtást a csapadék.

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket. Esőben nem lehet permetezni, illetve a túlzottan felázott talajon nem lehet elvégezni a gyomirtást.

A FruitVeb ügyvezető igazgatója azt is megjegyezte, hogy a fólia alatt, illetve az üvegházban termelt zöldségeknél, többek között a paprikánál és a paradicsomnál ilyen jellegű problémákkal a gazdáknak nem kell szembenézniük.

Várhatóan a jövő héten már melegebb lesz az idő, kevesebb lesz a csapadék, ez javíthatja a termésminőséget - jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a csapadékos időjárás nehézséget okoz a szántóföldi növénytermesztésben. A májusi eső miatt nehéz elvégezni az őszi kalászosok gombák elleni védelmét, mert az átázott talajon a szántóföldi permetező gépek jelentős taposási kárt okoznának, és elakadnak. A tavaszi vetésű kapásnövények - kukorica, napraforgó - gyomirtása is időszerű lenne, azonban a növények gyorsan fejlődnek, kinőnek a gyomirthatósági időből - jelezte.

Kitért arra, hogy a GOSZ a következő hetekben végzi el az idei termésbecslését az agrárkamara falugazdász hálózatán keresztül, a részletes elemzést ezt követően teszik közzé.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...