2021.04.06. 12:45:00 7556 202

A rettegett pubertás: Tégy így, és maradj érzelmileg közel a tini gyerekedhez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Együtt töltött idő. Tényleges jelenlét. Figyelemmel történő meghallgatás. Ennyi csak a trükkje, ha szeretnél szoros kapcsolatban maradni a tizenéves gyermekeddel! Na jó, bővebben is kifejtjük a témát egy átlagos tini válaszainak hosszánál.

Anya-lánya kapcsolat a pubertás alatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya-lánya kapcsolat a pubertás alatt

A tizenéves fiatalokat rengeteg inger éri – napjainkban különösen, folyamatosan változnak és fejlődnek ezekben az években. A hormonális változásokat a rájuk zúduló környezeti hatásokkal egy időben kell kezelni, ami (emlékeim szerint) nem könnyű feladat. Amíg a flegmaság és a hiszti nem ölt túl nagy méreteket, viseljük egy kis türelemmel a helyzetet.

Fordulj őszinte érdeklődéssel a kedvenc dolgai iránt

A tinik rengeteg lehetőség közül próbálják megtalálni azokat a dolgokat, amelyek passzolnak a személyiségükhöz. Ne legyünk restek megkérdezni őket erről! Sőt, nézzük is meg pl. azokat a videókat, amik hatással vannak rájuk. Ezek a dolgok sokat el fognak árulni a ki nem mondott gondolataikról, ha figyelmes vagy.
Azonban ne legyünk tolakodóak akkor sem, ha valamit meg akar tartani magának (és a barátainak). Fogadjuk el ezt a döntését, ugyanakkor maradjunk fizikálisan és érzelmileg is elérhetők a számára.

Fogadd megértéssel, ha egy kicsit háttérbe szorultál

A serdülőkori fejlődés a társadalomban betöltött hely és az ott fennálló szabályok feltérképezésének fontos időszaka. Habár úgy tűnhet, hogy a tinit nem érdekli a szülei véleménye és csak a barátaik vannak rájuk hatással, ez nem így van! Mindenkori életünkkel folyamatosan példát (értékeket) mutatunk gyermekeinknek, talán akkor a legjobban, amikor azt hisszük, hogy nem figyelnek ránk.

Légy jó hallgatóság, és a kéretlen tanácsokat tartsd meg magadnak

Egy csalódott vagy megbántott tini érzelmi világa nehezen bír el a szülői kioktatással vagy hasonló lelki rábeszélésekkel. Legtöbbször csak az kell nekik, hogy kisírhassák vagy kibeszélhessék magukból a sérelmeiket. Ilyenkor csak megnyugvást kell nyújtanunk, ha nem kérik, ne avanzsáljunk át tanácsadóvá.

A kellemetlen témákról is beszélni kell

Sok szülőnek kényelmetlenséget okoz bizonyos témák átbeszélése, a listavezető ebben még mindig a szexualitás. Családunk érdeke a tiszta és világos kommunikáció, készüljünk fel erre is idejében. Ugyancsak fontos lehet szót ejteni olyan témákról, amelyek látszólag nem érdeklik a fiatalokat: a pénzzel való kapcsolat és a világban – előbb az iskolában, majd a munka világában – való sikeres helytállás.

Engedd el, hogy vele maradhass

Hogy saját, önazonos döntéseket merjenek hozni, adjuk meg a gyereknek a megfelelő mozgásteret! Bíznunk kell a korábbi évek helyes szülői munkájában, és azt is ki kell nyilvánítanunk, hogy nem kell feltétlenül olyan életutat járnia a fiatalnak, amilyen a mi fejünkben él róla.

Összefoglalva: A gyermekbe vetett bizalom nem jelenti azt, hogy nem akadályozzuk meg, hogy komoly bajba kerüljön! Igen, ünnepeld meg a sikereit, de légy ott védőhálóként, ha téves döntést hoz, és legfőképpen szeresd!

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...