2020.08.25. 14:00:48 9591 237

A klinikai eredmények szerint megmérgezhették az orosz ellenzék vezérét
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét - adták hírül hétfőn délután a berlini Charité egyetemi klinika orvosai közleményben.

Orosz szamovár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orosz szamovár

Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben.

"Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik - áll a közleményben.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását - az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását - többször kimutatták független laboratóriumokban.

Alekszej Navalnij gyógyítását az atropin nevű szerrel kezdték meg. Megbetegedésének kimenetele bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben - közölte az egyetemi klinika.

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, "tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben" nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá "a legteljesebb átláthatóság mellett".

Az elkövetőket meg kell találni és felelősségre kell vonni - hangsúlyozta a német kancellár és a német diplomácia vezetője.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése a többi között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve rosszul lett a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

Omszki orvos: elvégezték ugyanazokat a vizsgálatokat, mint Berlinben, de negatív eredménnyel

Az omszki kórházban is elvégezték azokat a teszteket Alekszej Navalnijon, mint Berlinben, vizsgálták a kolinészteráz-gátlók jelenlétét a mérgezés gyanújával odaszállított orosz ellenzéki politikus szervezetében, de az eredmények negatívak lettek - mondta az omszki megye és a szibériai szövetségi körzet főtoxikológusa orosz hírügynökségeknek nyilatkozva.

Az Interfax és a Ria Novosztyi is idézte hétfőn késő este Alekszandr Szabajevet, aki leszögezte, hogy amikor Navalnijt az omszki kórházba szállították, nem voltak kolinészteráz-gátlók mérgezésére jellemző tünetei. Navalnij narkotikumok és szintetikus anyagok, pszichedelikus szerek és gyógyszerek széles spektrumát, így kolinészteráz-gátlók jelenlétét is kimutató vizsgálatokon esett át, és az eredmények negatívak voltak - mondta Szabajev, reagálva a berlini orvosok hétfői bejelentésére. Szabajev közölte, hogy a mindenre kiterjedő vizsgálatok elvégzése érdekében az omszki orvosok készek megosztani a német kollégákkal a Navalnij szervezetéből vett mintákat.

A Ria Novosztyi megszólaltatta Jevgenij Abulhanov toxikológust, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó szerekkel való mérgezés kísérő tünetei a szájhabzás, a lassú pulzus, valamint a szapora lélegzés, márpedig amikor Navalnij rosszul lett a repülőgépen, jórészt nem voltak ilyen tünetei.

Kreml: nincs ok bűnügyi nyomozás megindítására

A Kreml egyelőre nem látja okát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Peszkov szerint nyomozásra akkor lesz ok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték.

A szóvivő azt mondta, a berlini Charité klinika diagnózisa nem veszi biztosra Navalnij megmérgezését.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...