2017.03.29. 14:00:31 13624 283

A húsvéti nyúl és a feltámadás – Készülj fel a gyerekek kérdéseire!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beismerem, nálam a húsvét abszolút képzavar volt gyermekkoromban. A vallási és a világi jelképek sehogy sem fértek össze... A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor is Jézus feltámadására emlékezünk. A tojás és a többi hasonló szimbólum még megmagyarázható, de hogy kerül ide a nyúl?

Húsvét gyerekszemmel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvét gyerekszemmel

A húsvéti nyúl legendája a germán mitológiából fakad, a színes tojás hozásával együtt; a tavasz keleti istennőjének hírnökeként tekintettek ezen állatokra. Az egyik ilyen történet szerint az istennő nyula eredetileg galamb volt, ezért képes a tojásrakásra.

Szaporaságával a nyúl a termékenységhez, így az újjászületéshez is szorosan köthető.

Valljuk be, hogy a felnőtt Jézus Krisztus haláláról, majd feltámadásáról szóló történet emészthetetlen a kicsik számára, hiszen néhány hónappal ezelőtt még a kisded Jézus születését ünnepeltük, továbbá szerencsés esetben a halál fogalmával is csak jóval később ismerkednek meg.

A húsvéti nyuszi gondolata kézenfekvő alternatíva az ünnepváráshoz, elvégre a Mikulás-Jézuska szálhoz hasonlóan a gyermeki hitrendszerbe könnyen beépíthető.

Ha azonban gyermekünk vagy unokánk a megítélésünk szerint túl korán kérdezősködne Jézus szerepéről a Húsvét kapcsán, akkor talán a legjobb válasz az lehet, hogy Jézuska „visszaköltözése” a Mennyországba (Istenhez) ad okot az ünneplésre.

Később aztán a gyermek érzelmi és értelmi intelligenciájának fejlődésével egyre több részletet árulhatunk el a húsvéti ünnepkör valódi eredetéről. Ebben segítségünkre lehet a következő rajzfilm is:

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy vallási vagy világi megközelítésben ünnepel-e. Egy a lényeg, örüljünk a természet újjáéledésének, és töltsük ezt a pár napot szeretteink és barátaink körében.

Forrás: csaladivilag.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...